Austrija razmišlja o novim ogradama i oštrijoj kontroli

Vlada u Beču razmišlja u vezi sa mjerama bezbjednosti i kada se radi o granici sa Italijom
0 komentar(a)
Austrija, zastava, Foto: Kleinezeitung.at
Austrija, zastava, Foto: Kleinezeitung.at
Ažurirano: 10.02.2016. 10:20h

Austrija se sprema za novi talas izbjeglica i mogla bi, pored postojeće ograde na državnoj međi prema Sloveniji, da gradu i dodatne ograde.

U ponedjeljak, kako najavljuje vlada, Austrija počinje da primjenjuje pooštrenu graničnu kontrolu na prelazu Špilfeld ka Sloveniji, uz dnevne kontingente za prihvat izbjeglica.

Zbog opasnosti da će nove mjere navesti izbjeglice da mijenjaju rutu austrijske vlasti vrše pripreme za mjere obezbjeđivanja granice i na drugim prelazima.

Da bi se spriječilo da izbjeglice ponovo krenu preko prelaza Nikelsdorf, na međi sa Mađarskom, koji je bio centralni punkt za prelaz desetine hiljada migranata tokom septembra, razmišlja se o preduzimanju mjera u ovom dijelu Austrije.

Vlada u Beču razmišlja u vezi sa mjerama bezbjednosti i kada se radi o granici sa Italijom.

"Vojnici će morati da obezbjede i zelenu granicu", ističe se u Ministarstvu odbrane.

Sve ekonomske izbjeglice neće imati šansu da prođu novi sistem upravljanja granicom u Špilfeldu, koji predviđa registraciju i detaljnu provjeru svakog pojedinca koji pokuša da pređe u Austriju.

Zbog procjena da bi ekonomske izbjeglice mogle promijeniti rutu, austrijske vlasti su pokrenule dodatne mjere u obezbjeđivanje granice na Breneru i u pokrajini Koruškoj.

Na iznenađenje svih u planiranje novih mjera uključen je i Nikelsdorf, to jest pokrajina Burgenland koja se granični sa Mađarskom, pošto je Ministarstvo odbrane procijenilo da bi velike grupe izbjeglica mogle pokušati u ovom dijelu Austrije da uđu u zemlju.

Ukoliko ponovo dođe do povećanja broja izbjeglica u Burgenlandu, vojska će, kako ističu vlasti, kao u okruženju Špilfelda pojačati zaštitu granice.

Ministar odbrane Hans Peter Doskocil kaže da ravnica oko Nikelsdorfa ne može biti obezbjeđena jednostavnom, kratkom ogradom, zbog čega će vojska morati među da obezbjeđuje patrolama.

Minstarstva odbrane i unutrašnjih poslova zajedno su izradile plan za obezbjeđivanje državne granice.

Austrijska vlada je donijela odluku da ogranični broj tražilaca azila u naredne tri godine, pri čemu je određena granica za ovu godinu 37.500 ljudi.

Bonus video: