Varufakis predstavio novi pokret: Za demokratizaciju Evrope

"EU se raspada i to radi veoma brzo. Proces depolitizacije u srcu Evrope, njenih institucija traje već decenijama", naglasio je Varufakis
1 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2016. 08:45h

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis predstavio je u Berlinu svoj panevropski politički pokret čiji je cilj, kako je istakao, demokratizacija kontinenta.

Varufakis je svoj "Pokret za demokratiju u Evropi 2025" (Diem25), predstavio juče u berlinskom "Folksbine teatru", mjestu poznatom po ljevičarskom političkom aktivizmu.

"Ciljano smo izabrali Berlin jer ništa se ne može promijeniti u pravcu napretka bez učešća Njemačke u našem evropskom poduhvatu", rekao je Varufakis na konferenciji za novinare pred prepunom salom.

U manifestu "Diem25" se navodi da je cilj da se do 2025. godine ostvari "puna funkcionalnost i demokratizacija Evrope".

Stvarno uvođenje demokratije ili dezintegracija su jedina dva rješenja za Evropsku uniju, poručio je Varufakis, prenio je RT.

"Spektakularni neuspjeh EU" da sprovede javne politike po pitanju ekonomije i izbjeglica su udaljile zemlje članice i vratile ih nacionalizmu, ocijenio je bivši grčki ministar.

"EU se raspada i to radi veoma brzo. Proces depolitizacije u srcu Evrope, njenih institucija traje već decenijama", naglasio je Varufakis, dodajući da je birokratski i tehnokratski sistem Unije "prerastao u autoritarizam".

Varufakis je pozvao na snažnije evropske integracije, istovremeno zahtijevajući suvernitet za svaku državu članicu.

On, međutim, nije iznio nijedan politički predlog i naglasio da će njegov novi pokret uglavnom biti forum za razmjenu ideja.

Rojters je prenio da Varufakis nije rekao da li se nada da će pokret da preraste u partiju koja bi izašla na izbore.

Pokret je, prema podacima sa sajta, dobio juče podršku 2.400 ljudi.

Bonus video: