ISMIJAVALI I ANGELU MERKEL

Poljska traži objašnjenje Njemačke zbog satiričnog prikaza Kačinjskog

Rugali se i turskom predsjedniku Tajipu Erdoganu koji nazdravlja sa "halifom" Islamske države čašama sa napisom Kurdi
3 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Twitter
Jaroslav Kačinjski, Foto: Twitter
Ažurirano: 09.02.2016. 11:11h

Šef poljske diplomatijie Vitold Vaščikovski izjavio je danas da će tražiti od njemačkih vlasti zvanično objašnjenje, jer su se satiričari nedavno na karnevalu u Diseldorfu rugali lideru vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslavu Kačinjskom kada su na jednom od karnevalskih vozila prikazali uplakanu, prebijenu Poljsku pod njegovom čizmom.

"Diplomatskim putem pitaćemo naše partnere u Njemačkoj čemu služe takvi ekscesi. Način će biti delikatan kako ne bi gazili umjetničku ni slobodu govora. Međutim, želimo da skrenemo pažnju da je to nipodaštavanje Poljaka i poljskih političara", kazao je Vaščikovski poljskom javnom radiju.

Svake godine na kraju tradicionalnog zimskog karnevala u Diseldorfu prolazi povorka satiričnih platformi na kojima preko velikih karikatura lutaka svojih i svjetskih političara autori komentarišu zbivanja u Njemačkoj i svijetu.

Ove godine u povorci je salve smjeha izazvala velika smješna lutka bivšeg poljskog premijera, lidera odnedavno vladajuće stranke Pravo i Pravda u generalskoj uniformi, sa naočarima kakve je nosio general i bivši predsjednik komunističke Poljske Vojćeh Jaruzelski, kako gazi glavu uplakane, očigledno tučene žene na čijoj haljini piše Poljska a uz nju je ružičasti radio aparat sa nazivom poljskog katoličkog radija Marija.

U Diseldorfu su se, međutim, narugali ove godine i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je prikazana kako se davi kao izbjeglice u pokušaju da dopru do azila u Evropi, turskom predsjedniku Tajipu Erdoganu koji nazdravlja sa "halifom" Islamske države čašama sa napisom Kurdi ili kandidatu za američkog predsjednika Donaldu Trampu koji vrišti na mali Kip Slobode "da fašizam ponovo postane veliki".

Jaroslav Kačinjski i njegov pokojni brat blizanac, predsjednik Poljske Leh Kačinjski već su u prvom mandatu vlade konzervativaca od 2005. do 2007. godine izazvali skandal kada su od Njemačke tražili da se zvanično pravda kako to da se jedan privatni berlinski satirični list usudio da ih uporedi sa krompirom, a listu je prijetilo da ga krivično gone po poljskim zakonima za uvredu šefa države.

Poljski nedjeljnici bliski vladi, zbog zapadnih kritika načina na koji su konzervativci i vlada premijerke Beate Šidlo započeli reforme po dolasku na vlast početkom novembra u više brojeva bez ikakve osude objavili su na naslovnim stranama fotomontaže Angele Merkel i drugih njemačkih i evropskih zvaničnika kao Hitlera i u nacističkim uniformama.

Preporučujemo za Vas