Štajnmajer i Kovač: Zajednički rješavati migrantsku krizu

"Istovremeno, međutim, moramo intenzivno raditi na zaštiti spoljnih granica EU, a zemljama koje se nalaze na udaru ćemo pomoći finansijski i logistički", rekao je Štanmajer, prenosi Hina
0 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2016. 15:22h

Evropa u savladavanju izbegličke i migrantske krize mora djelovati zajedničkim snagama, a ne na nivou pojedinih država, zaključili su danas u Berlinu šefovi diplomatija Njemačke i Hrvatske Frank Valter Štajnmajer i Miro Kovač.

Štajnmajer je rekao da ovo nije situacija u kojoj svako može raditi na svoju ruku, samo u korist nacionalnih interesa, nego su svi pozvani da rade zajednički na budućnosti Evrope.

On je naglasio kako je svjestan da je Evropska unija još udaljena od zajedničkog stanovišta na ovom planu, ali da se tokom susreta ministara spoljnih poslova EU proteklog vikenda u Amsterdamu "atmosfera znatno promijenila".

"Doduše, oko nekih spornih pitanja, poput raspodjele izbjeglica po zemljama članicama, još uvek vlada nesaglasnost, ali u mnogim drugim pitanjima je vladao evropskiji, a ne nacionalni ton", rekao je njemački ministar, a prenosi Hina.

On je upozorio da dezintegracija Evrope ne može biti opcija za dvije evropski orijentisane zemlje kao što su to Hrvatska i Njemačka, ali je još jednom naglasio da se broj izbjeglica koje dolaze u Evropu u 2016. mora "osjetno smanjiti".

Za to se pokreće čitav niz mjera, kazao je njemački ministar, s težištem na pojačano uključivanje Turske u rješenje, ali i dalje intenzivne napore oko postizanja mira u Siriji.

"Istovremeno, međutim, moramo intenzivno raditi na zaštiti spoljnih granica EU, a zemljama koje se nalaze na udaru ćemo pomoći finansijski i logistički", rekao je Štanmajer, prenosi Hina.

Kovač je rekao da je na sastanku bilo riječi i o evropskim integracijama zapadnog Balkana.

"Mi ćemo podržavati proširenje, ali ćemo tražiti ispunjavanje kriterijuma. Bićemo strogi ali i pošteni, i to je u interesu ne samo Hrvatske, nego i Njemačke i cele EU", rekao je Kovač.

On je napomenuo da Hrvatska želi dobre odnose sa svim susjedima i da će aktivno podržati zahtjev BiH za članstvo u EU.

Prema Kovaču, Hrvatska odlično sarađuje s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom.

"Hrvatska će dati svoj doprinos zajedničkom evropskom rješenju i daćemo sve što je u našoj moći kako bi zajednički evropski dom svima nama i dalje pružao udobnost i sigurnost. Pritom svako u EU ima pravo na svoju individualnost, ali moramo imati i razvijenu svijest da zajedno možemo biti snažniji", rekao je Kovač.

Bonus video: