Francuska ekstremna desnica za izlazak iz eurozone

"Stvari su jasne. Želimo da vratimo suverenitet u svim oblastima, među kojima su ekonomski i monetarni", navodi se u saopštenju i dodaje da će u slučaju pobjede Le Penove na izborima, prvo biti vraćena francuska valuta, franak
0 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2016. 10:36h

Nacionalni front, glavna stranka ekstremne desnice u Francuskoj, ponovila je svoje nepovjerenje prema euru, založivši se za izlazak zemlje iz eurozone uz obećanje da će ukinuti zakon o homoseksualnim brakovima, prenjeli su danas francuski mediji.

"Potvrdili smo posvećenost prema velikim vrijednostima Francuske, među kojima su nacionalni, ekonomski i monetarni suverenitet zemlje. Te vrijednosti su preduslov za oporavak zemlje", navela je stranka čiji su lideri u nedjelju uveče održali sastanak iza zatvorenih vrata.

Nacionalni front je sve popularniji od 2012. godine. Pobjedio je na izborima za Evropski parlament 2014. godine i zabilježio značajni uspjeh na lokalnim i regionalnim izborima.

Predsjednica te stranke Marin Le Pen ranije je najavila namjeru da se kandiduje na predsjedničkim izborima zakazanim 2017. godine u Francuskoj.

"Stvari su jasne. Želimo da vratimo suverenitet u svim oblastima, među kojima su ekonomski i monetarni", navodi se u saopštenju i dodaje da će u slučaju pobjede Le Penove na izborima, prvo biti vraćena francuska valuta, franak.

Stranka je dodala da će takođe ukinuti i zakon o homoseksualnom braku, što je bio obećao i desničarski predsjednik Nikola Sarkozi, ali se tokom mandata predomislio.

Nacionalni front se protivi Evropskoj uniji, ističe francusku tradicionalnu kulturu i zalaže se za ograničeno useljavanje stranaca u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzurisanje djela kulture i uvođjenje smrtne kazne.

Bonus video: