Kameronov portparol: Asanž će biti uhapšen

Asanž, koji je više od tri godine u ekvadorskoj ambasadi, izjavio je da će se sjutra predati britanskoj policiji ako komisija UN presudi da on nije nelegalno pritvore
1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2016. 13:01h

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavio je danas da će osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž biti uhapšen ukoliko izađe iz Ambasade Ekvadora, bez obzira na odluku komisije UN.

On je rekao da bilo koja odluka komisije UN koja razmatra Asanžovu žalbu neće biti pravno obavezujuća i da će nalog za hapšenje Asanža biti izvršen ukoliko on napusti ambasadu, prenio je Rojters.

BBC je ranije javio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je komisija donijela odluku u Asanžovu korist i da će UN tražiti njegovo oslobađanje.

Asanž, koji je više od tri godine u ekvadorskoj ambasadi, izjavio je da će se sjutra predati britanskoj policiji ako komisija UN presudi da on nije nelegalno pritvoren.

"Ako UN sutra objave da sam izgubio slučaj protiv Britanije i Švedske, izaći ću u podne iz ambasade i prihvatiti da me britanska policija uhapsi jer nema izgleda za dalje žalbe koje bi imale smisla", naveo je u saopštenju Asanž.

Asanž je istakao da, međutim, ako bude drugačija odluka, očekuje da mu se odmah vrati pašoš i "obustave pokušaji hapšenja".

On je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

Bonus video: