"NE MOŽE SE SAKRITI"

Davutoglu: I turski i NATO radari detektovali da je ruski avion narušio turski vazdušni prostor

"Turska apsolutno nema nikakvu namjeru da pojačava napetosti sa Rusijom, ali ostajemo osjetljivi kada je riječ o zaštiti našeg vazdušnog prostora", kazao je Davutoglu
67 pregleda 16 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2016. 18:51h

I turski i NATO radari detektovali su da je ruski avion narušio turski vazdušni prostor, izjavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu, opovrgavajući tvrdnje Rusije da je riječ o "čistoj propagandi".

Turska je saopštila u subotu da je ruski avion SU-34 narušio njen vazdušni prostor uprkos brojnim upozorenjima, ali je Rusija demantovala da je upada bilo, prenio je Rojters.

"Rusija ne može da prikrije narušavanje našeg vazdušnog prostora. Nemoguće je sakriti takav incident kao da se nije dogodio ili izmisliti narušavanje ukoliko se nije desilo", rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare u Rijadu.

"Turska apsolutno nema nikakvu namjeru da pojačava napetosti sa Rusijom, ali ostajemo osjetljivi kada je riječ o zaštiti našeg vazdušnog prostora", kazao je Davutoglu.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov demantovao je ranije da je bilo kakav ruski avion ušao u turski vazdušni prostor i okarakterisao navode Turske kao "čistu propagandu".

U sličnom incidentu u novembru, turska vojska je oborila ruski avion u misiji iznad Sirije, uz obrazloženje da je narušio vazdušni prostor te države, što je dovelo do pogoršanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, a Moskva je Ankari uvela ekonomske sankcije.