Kameron: Mladi crni muškarac će prije završiti u zatvoru nego na nekom od vodećih univerziteta

"Od 2.500 studenata koji su počeli studije na Oksfordu 2014, samo 27 su bili crnci", rekao je Kameron
57 pregleda 1 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2016. 17:39h

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da će univerzteti morati da prijave koji udio siromašnih i pripadnika etničkih manjina primaju od ukupnog broja kandidata, kako bi se okončala rasna i klasna diskriminacija kojih, po njegovim riječima "naša zemlja treba da se stidi" .

U članku za današnje izdanje lista Sandej tajms (Snday Times) Kameron je napisao "ako si mladi crni muškarac, veća je vjerovatnoća da ćeš završiti u zatvoru nego na nekom od vodećih univerziteta".

Rekao je da univerziteti kao što je Oksford, koji je i sam pohađao, ne čine dovoljno da privuku talentovane ljude iz cijele zemlje.

"Od 2.500 studenata koji su počeli studije na Oksfordu 2014, samo 27 su bili crnci", rekao je Kameron. Bijeli muškarci iz radničke klase su takođe slabo predstavljeni u visokom školstvu.

Kameron je takođe kazao da među visoko rangiranim vojnim zvaničnicima i velikim korporacijama nema dovoljno ljudi iz etničkih manjina ili onih koji potiču iz radničke klase, što je, kako je naveo, rezultat "ukorijenjene, institucionalne i podmukle" diskriminacije.

"Ne zanima me da li je otvorena, nesvjesna ili institucionalna, moramo je iskorijeniti", napisao je Kameron.

On je danas objavio da je imenovao poslanika Laburističke stranke Dejvida Lamija da istraži predrasude u krivičnom pravosuđu, posebno zašto je veća vjerovatnoća da će crnim prestupnicima biti određen zatvor nego bijelim ljudima osuđenim za iste zločine.

Bonus video: