U Aušvicu preživjeli odali počast žrtvama Holokausta

U tom logoru nacisti su na najmonstruozniji način ubili više od milion ljudi, od kojih su 90 odsto bili Jevreji
58 pregleda 1 komentar(a)
Holokaust, Foto: Reuters
Holokaust, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2016. 16:19h

Desetine Jevreja koji su preživjeli Holokaust zapalili su danas svijeće u Aušvicu, odajući poštu žrtvama, tačno na 71. godišnjicu od kada je sovjetska vojska oslobodila taj nacistički koncentracioni logor.

Na komemoraciji u nekadašnjem logoru smrti u južnoj Poljskoj, koja je tokom Drugog svjetskog rata bila pod okupacijom nacističke Njemačke, nosili su ešarpe i šalove koji podsjećaju na odjeću sa prugama kakvu su silom nosili zarobljenici, prenosi AP.

Oni su položili vijence i upalili svijeće pored zida gdje su mnogi zarobljenici pogubljeni.

Dan oslobođenja najvećeg nacističkog logora smrti ujedno je i Međunarodni dan sjećanja na Holokaust.

U tom logoru nacisti su na najmonstruozniji način ubili više od milion ljudi, od kojih su 90 odsto bili Jevreji.

Ovogodišnje komemoracije se održavaju u trenutku kada novi talas antisemitizma baca sijenku na novu generaciju evropskih Jevreja, navodi američka agencija, dodajući da i porast antimuslimanskog raspoloženja u jeku migrantske krize raspiruje antisemitizam.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini poručila je da treba biti "dovoljno iskren i priznati da je više od 70 godina poslije Holokausta antisemitizam i dalje živ u "civilizovanoj" Evropskoj uniji".

U međuvremenu, britanski premijer Dejvid Kameron najavio je danas da će planirani nacionalni memorijalni spomenik žrtvama Holokausta biti podignut pored zgrade parlamenta u centru Londona "kao stalna potvrda britanskih vrjiednosti".

I u Berlinu se njemački parlament okupio u znak sjećanja na žrtve Holokausta, a komemoracije su održane i širom Evrope, dok je u SAD predsjednik Barak Obama obilježio ovaj dan odajući počast dvojici Amerikanaca i dvojici Poljaka zato što su rizikovali živote da bi zaštitili Jevreje tokom Holokausta.

Bonus video: