Bugarska evropska kraljica korupcije

Polovina od 20 prvoplasiranih na listi Transparensi internešenela su članice EU, uključujući prve tri - Dansku, Finsku i Švedsku
0 komentar(a)
Bugarska, Foto: Shutterstock
Bugarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.01.2016. 13:28h

Evropska unija je u cjelini odlično ocijenjena po borbi protiv korupcije na danas objavljenoj listi Transparensi internešenela, a posebno su dobro rangirane skandinavske zemlje koje su u svjetskim okvirima najtransparentnije i najmanje podmitljive.

Polovina od 20 prvoplasiranih na listi Transparensi internešenela (Transparency International - TI) su članice EU, uključujući prve tri - Dansku, Finsku i Švedsku.

Istovremeno su Španija i Mađarska opterećene nepotizmom i manjkom transparentnosti, dok se, kada je riječ o Grčkoj, "problematičnom djetetu EU", vidi tračak nade, prenio je briselski portal EurAktiv.

TI upozorava na "fatalni zastoj" u borbi protiv korupcije u jednom broju članica EU, uključujući Španiju koja je na 36. mjestu po indeksu percepcije korupcije i slabije je plasirana od zemalja poput Urugvaja (21), Katara (22) ili Bocvane (28).

Direktorka TI Evropa Ane Koh (Anne Koch) istakla je da Španiju muči bezbroj skandala zbog korupcije, uključujući one u koje je umiješana Narodna partija Marijana Rahoja, kao i one u kojima su akteri članovi španske kraljevske porodice.

Loše su prošle i Mađarska (50) i Poljska (30). U tim zemljama, kako se ocjenjuje u izvještaju, "političari i njihovi bliski prijatelji otimaju se za državne institucije kako bi učvrstili vlast".

Ipak, "kraljica" korupcije u Evropskoj uniji je Bugarska (na 69. mjestu). U toj zemlji vlada i parlament od 2014. bez uspjeha pokušavaju da "očiste" pravosuđe.

Grčka je pak "zvijezda" u EU u novom izvještaju i pretekla je i Bugarsku i Rumuniju i pozicionirala se na 58. mjesto u svijetu.

"Sadašnja grčka vlada, kao i prethodna, mnogo je posvećenija borbi protiv korupcije", istakla je Kohova, a stručnjaci TI dodaju da je oživljavanju borbe protiv korupcije u Grčkoj možda doprinio i pojačan nadzor na tom zemljom od strane međunarodnih kreditora.

I Njemačka je napravila pomak, na 10. mjesto, ponajviše zahvaljujući izmjeni nekih propisa o državnim službenicima i uvođenju oštrih propisa za borbu protiv korupcije u sektoru zdravstva.

Na čelu liste je Danska sa ocjenom 91 od 100, a začelje dijele Severna Koreja i Somalija sa ocjenom 8, na 167. mjestu.

Indeks se sačinjava na osnovu procjena stručnjaka, predstavnika institucija i poslovnih ljudi, iz istraživanja koje sprovode međunarodne organizacije.

Bonus video: