Traži ukidanje novčanice od 500 eura: Pogodna za korupciju i druge nezakonite aktivnosti

„Pitam se da li i dalje postoji potreba za ovako vrijednim novčanicama naročito ako se ima u vidu da one u velikoj mjeri olakšavaju život prevarantima“, kazao je Đovani Kesler, šef evropske Kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF)
182 pregleda 4 komentar(a)
Đovani Kesler (Novine), Foto: Euobserver.com
Đovani Kesler (Novine), Foto: Euobserver.com
Ažurirano: 26.01.2016. 14:56h

Evropska unija bi trebalo da razmotri zabranu novčanice od 500 eura jer je zahvaljujući velikoj vrijednosti pogodno sredstvo za korupciju i druge nezakonite aktivnosti, kazao je u intervjuu za Rojters šef tijela EU za borbu protiv prevara.

Preko pet puta vrijednija od najveće američke novčanice u opticaju, one od 100 dolara, novčanica od 500 eura nudi rijetku koncentraciju kupovne moći i globalne konvertibilnosti u jednom malom parčetu papira.

„Pitam se da li i dalje postoji potreba za ovako vrijednim novčanicama naročito ako se ima u vidu da one u velikoj mjeri olakšavaju život prevarantima“, kazao je Đovani Kesler, šef evropske Kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF).

Kesler je, sa timom od 300 detektiva, zadužen za istraživanje pronevjera fondova EU i malverzacija u institucijama EU. Tokom 2014. godine OLAF je otkrio pronevjere od oko 900 miliona eura.

Nekadašnji istražitelj protiv italijanske nafije, Kesler tvrdi da bi novčanice sa manjim iznosom i rasprostranjenija upotreba elektronskog novca pomogla istražiteljima.

Poput novčanice od 100 dolara, vjeruje se da je većina euro novčanica sa velikim iznosima van ekonomija gdje su izdate u regionima gdje staniovnici preferiraju gotovinu u odnosu na račune u bankama.

Kada su euro novčanice i kovanice stavljene u opticaj 2002. godine, Njemačka je bila među glavnim pristalicama novčanice od 500 eura kako bi parirala onoj od hiljadu njemačkih maraka, i bila u skladu sa tradicionalnom sklonošću Njemaca prema gotovini a ne elektronskom novcu.

Neke druge zemlje, naročito Holandija, podržale su ovu novčanicu dok je Francuska, gdje je najveća novčanica franka iznosila svega 76 eura, bila protiv.

Međutim, Britanija, koja nije u eurozoni, zabranila je od 2010. mjenjačnicama da posluju sa novčanicama od 500 eura zbog straha od kriminala. Najveća novčanica u Britaniji je ona od 50 funti, ili 66 eura.

U slučaju da se odustane od novčanice od 500 eura, oni koji žele alternativu neće morati dugo da traže budući da Švajcarci imaju novčanicu od 1000 franaka koja vrijedi 910 eura.

Bonus video: