Britanski "Guardian" će početi da naplaćuje online sadržaj

Onda su zaposlili 479 novih ljudi, što u redakcijama, što u marketinškim odsjecima, u nadi da će ostvariti brzi rast prihoda od digitalnih operacija, posebno na američkom tržištu
0 komentar(a)
Guardian, Foto: Screenshot (Kallxo.com)
Guardian, Foto: Screenshot (Kallxo.com)
Ažurirano: 26.01.2016. 11:02h

Britanski list "Guardian" razmatra naplaćivanje sadržaja svog online izdanja, prenosi "Financial Times".

Pad prihoda od oglašavanja, prisilio je britanski list da nađe bolje rješenje za finansijske performanse.

"Guardian" je "preživio" prvi talas udara interneta na tiraže i prihode novina, i shodno tome stvorio jedan od najpoznatijih svjetskih portala.

Problem je, prema "Financial Times-u", što će do kraja drugog kvartala imati minus od 50 miliona funti.

U periodu od 2012. do 2014. godine "Guardian" je smanjio troškove, otpustio 30 odsto zaposlenih iz redakcije.

Onda su zaposlili 479 novih ljudi, što u redakcijama, što u marketinškim odsjecima, u nadi da će ostvariti brzi rast prihoda od digitalnih operacija, posebno na američkom tržištu.

U toku prošle nedjelje, dogovoreno je sa sindikatom zaposlenih, da se ostvari godišnji rast plate od 2 odsto, plus dodatnih 1000 funti za radne vikende.

Britanska novinska industrija je u globalu imala lošu godinu sa padom oglašavanja od 25 odsto, zbog rasta broja blokatora oglasa i mobilnih uređaja, pa je tako oborena cijena internet oglašavanja.

"Guardian" je osiguravao svoje finansije kroz fond Guardian Media Grupe iz rezervi gotovine koja se održavala prodajom malih oglasa na veb stranici "Auto Trader". Zahvlajujući tome , britanski list je ozbiljno investirao u online izdanja i istraživačko novinarstvo i tako zadržao besplatni sadržaj.

Vrijednost fonda je počela da opada u posljednjih šest mjeseci, za 100 miliona funti pa je samim tim opala i vrijednost kompanije.

Ovim se dovela sumnja u ekspanzivni pristup glavnog urednika Alana Rusbridžera i direktora Endrju Milera, koji su prošle godine napustili "Guardian". Rusbrindžer će biti postavljen za predsjednika "Scott Trust-a", vlasnika "Guardian Media Grupe".

Bonus video: