Novi porez prijetnja za bankarski sektor Poljske

Novi porez će, prema procjenama te bonitetne kuće, koštati bankarski sektor u Poljskoj oko 4,4 milijarde zlota, odnosno oko milijardu eura godišnje
3 komentar(a)
Porez, Foto: Shutterstock
Porez, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2016. 08:16h

Novi kontroverzni porez u Poljskoj, koji se uvodi bankama, predstavlja prijetnju ne samo za bankarski sektor, već i za cjelokupan ekonomski rast te članice Evropske unije (EU).

„Novi porez može da ugrozi rast kreditiranja, jer smanjuje akumulaciju kapitala banaka, što će se negativno odraziti na ekonomiju Poljske, rezultirajući sporijim tempom rasta bruto domaćeg proizvoda“, upozorila je američka rejting agencija Moody's.

Novi porez će, prema procjenama te bonitetne kuće, koštati bankarski sektor u Poljskoj oko 4,4 milijarde zlota, odnosno oko milijardu eura godišnje, što odgovara procentu od 32 odsto godišnje zarade banaka u periodu od januara do oktobra prošle godine, prenosi Tanjug.

Agencija za rejting je upozorila i da će pad neto profita umanjiti i sposobnost banaka da apsorbuju šokove.

Tim porezom, koji bi trebalo da stupi na snagu u februaru, od banaka u Poljskoj se zahtijeva da godišnje plaćaju 0,44 odsto poreza na sopstvenu aktivu.

Uvođenje poreza na poslovanje banaka je bilo jedno od predizbornih obećanja konzervativne poljske partije Pravo i Pravda, koja je u oktobru prošle godine odnijela većinsku pobjedu na izborima. Tada je saopšteno da je cilj te mjere prikupljanje sredstava za finansiranje serije socijalnih programa, među kojima je i dječji dodatak.

Bonus video: