Francuska planira da ukine sankcije Rusiji narednog ljeta

EU je uvela ekonomske sankcije Rusiji zbog njenog pripajanja crnomorskog poluostrva Krim u martu 2014. godine i zbog njene navodne uloge u sukobu na istoku Ukrajine između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika
1 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.01.2016. 20:59h

Francuska planira da narednog ljeta ukine sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog ukrajinske krize, pod uslovom da Rusija poštuje mirovni sporazum iz Minska o istoku Ukrajine, izjavio je večeras u Moskvi francuski ministar ekonomije Emanuel Makron.

"Naš zajednički cilj je da narednog ljeta ukinemo sankcije ako se bude poštovao mirovni proces (na istoku Ukrajine)", rekao je Makron u posjeti Rusiji.

Evropska unija je uvela ekonomske sankcije Rusiji zbog njenog pripajanja crnomorskog poluostrva Krim u martu 2014. godine i zbog njene navodne uloge u sukobu na istoku Ukrajine između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika. U tom sukobu, započetom u aprilu 2014. godine, poginulo je više od 9.000 ljudi.

Rusija je kao odgovor uvela embargo na poljoprivredne i prehrambene proizvode iz EU i one posebno pogađaju francuske poljoprivrednike.

Bonus video: