Raste podrška desnici u Njemačkoj

Većina Njemaca ne slaže se s predlogom pojedinih političkih partija da se AFD-u zabrane javne debate na državnim televizijama
89 pregleda 0 komentar(a)
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.01.2016. 16:45h

Izborne ankete u Njemačkoj pokazuju da bi, u ovom trenutku, desničarska partija "Alternativa za Njemačku" (AFD) poznata po svojim antiimigrantskim stavovima osvojila najmanje 10 odsto glasova, prenosi radio "Dojče vele".

U trenutku kada ta partija krajnje desnice zadobija sve veće simpatije građana, mnogi lideri drugih političkih partija pozivaju da se pripadnicima AFD-a zabrane gostovanja i učešće u javnim debatama na državnim televizijskim stanicama.

Njemački list "Bild an Sontag" izvještava da populistička desnica AFD, prema najnovijim izbornim anketama, prvi put ima podršku 10 odsto biračkog tijela.

Sudeći po navodima njemačkog lista, 17 odsto muškaraca glasalo bi za AFD, dok bi samo dva odsto žena ukazalo povjerenje toj antiimigrantskoj partiji.

Vladajuća Hrišćansko-demokratska unija Angele Merkel (CDU) bilježi pad od dva odsto i trenutno stoji na 36 odsto glasova njemačkih birača.

Socijaldemokratskoj partiji (SDP), koja je u tzv. velikoj kolaciji s partijom Angele Merkel, trenutno vjeruje 25 odsto građana.

Većina Njemaca ne slaže se s predlogom pojedinih političkih partija da se AFD-u zabrane javne debate na državnim televizijama.

Prema anketama, više od polovine Njemaca, čak 53 odsto smatra da desničarska partija treba da učestvuje u političkim debatama, dok 34 odsto građana smatra da desničarskim stavovima nije mjesto na televizijskim ekranima.

Bonus video: