Putin otvorio gasni terminal za Kalinjingrad koji zaobilazi zemlje EU i NATO

Do danas to je područje opskrbljivao plinovod koji je išao kroz Bjelorusiju i Litvaniju
3024 pregleda 0 komentar(a)
Putin danas u Kalinjingradu, Foto: Reuters
Putin danas u Kalinjingradu, Foto: Reuters

Rusija je otvorila gasni terminal u svojoj strateški bitnoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu u utorak, kako bi zaobišla transport kroz Litvaniju, članicu Evropske unije i NATO saveza.

U prisutnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, terminal za tečni prirodni gas (LNG) pušten je u pogon, javio je ruski energetski gigant Gazprom.

Tanker Maršal Vasilevsky opskrbljivaće Kalinjingrad tečnim gasom koji će se zatim na terminalu preraditi i preusmjeravati u kalinjingradski plinovod pomoću pontona u Baltičkom moru, pet kilometara od obale.

Do danas to je područje opskrbljivao hasovod koji je išao kroz Bjelorusiju i Litvaniju.

Gasovodi su naravno ekonomičniji primjer transporta gasa, rekao je Putin u utorak. Ali "za kalinjingradsku regiju specifično, to je više kao rezervni plan napajanja plinom, a koji značajno smanjuje, i tačnije, uklanja sve rizike tranzita", rekao je Putin za TASS.

Gazprom je takođe naglasio kako će ovaj terminal godišnje moći dostaviti u regiju Kalinjingrada oko 3,7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa te da će u budućnosti moći povećati svoje kapacitete.

Susjedne baltičke države, poput Poljske i Litve, izgradile su postrojenja za dostavu LNG-a gasa , koja su nezavisna o gasu u ruskim gasovodima.

Bonus video: