Moldavija: Vlada položila zakletvu

Uoči glasanja o novoj vladi ispred zgrade parlamenta su se okupili demonstranti, zahtijevajući raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Neki demonstranti su tražili veću borbu protiv korupcije, dok su neki tražili jače veze s Rusijom
0 komentar(a)
Pavel Filip, Foto: Reuters
Pavel Filip, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2016. 09:55h

Nova proevropska vlada Moldavije položila je danas zakletvu, dan pošto su demonstranti upali u zgradu parlamenta i sukobili se s policijom.

Novi premijer Pavel Filip, bivši ministar za tehnologiju, predstavio je sinoć članove svog kabineta predsjedniku Moldavije Nikoli Tomoftiju.

Uoči glasanja o novoj vladi ispred zgrade parlamenta su se okupili demonstranti, zahtijevajući raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Neki demonstranti su tražili veću borbu protiv korupcije, dok su neki tražili jače veze s Rusijom.

Kada su izabrani novi ministri, učesnici protesta su upali u zgradu parlamenta, a u sukobima je povredjeno 15 ljudi, uključujući devet policajaca.

Više desetina ljudi nastavilo je i danas da protestuje ispred vladinih kancelarija.

Politička nestabilnost u Moldaviji traje od kada je uoči parlamentarnih izbora u novembru 2014. iz tri banke nestalo 1,5 milijardi dolara.

Bonus video: