Demontstranti u Moldaviji upali u parlament: "Poništite glasanje! Lopovi"

Prije glasanja poslanika, demonstranti su se okupili ispred parlamenta mašući zastavama Moldavije i uzvikujući "Tražimo prijevremene izbore!", prenijela je agencija AP
2 komentar(a)
Moldavija, demonstracije, Foto: Reuters
Moldavija, demonstracije, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2016. 18:21h

Više stotina demonstranata probilo je danas policijski kordon ispred moldavskog parlamenta i ušlo unutra, nakon što je parlament odobrio novog premijera i vladu, čime je okončana višemjesečna politička kriza.

Prije glasanja poslanika, demonstranti su se okupili ispred parlamenta mašući zastavama Moldavije i uzvikujući "Tražimo prijevremene izbore!", prenijela je agencija AP.

Nakon što je u parlamentu završeno glasanje, broj demonstranta ispred je porastao na nekoliko hiljada, pa je došlo do koškanja sa policajcima prije nego što su okupljeni ipak uspjeli nakratko da uđu u parlament.

Oni su pritom uzvikivali "Poništite glasanje!" i "Lopovi".

Policija je ubrzo uspjela da izgura demonstrante iz parlamenta, ali su oni potom ponovo uspjeli da se uguraju unutra. Neki policajci su pritom dobili udarce od demonstranata, objavio je Radio Kišinjev.

Poslanici moldavskog parlamenta podržali su danas imenovanje trećeg po redu premijera te zemlje u manje od godinu dana, podržavši kandidata kojeg je imenovao predsjednik zemlje kao kompromis u cilju razrješenja višemjesečnog političkog ćorsokaka.

Novi premijer Moldavije je Pavel Filip, član glavne proevropske koalicije i ministar za informacionu tehnologiju i telekomunikacije u prethodnoj vladi, prenio je Rojters.

Filip je dobio podršku 57 poslanika parlamenta, dok je glasanje bojkotovala proruska opozicija.

Dok je trajalo zasijedanje, poslanici Socijalističke partije su pravili buku, zviždali i blokirali deiparlamenta, tako da je Filip na kraju jedva objavio sastav svog kabineta.

Parlament je morao da izglasa novu vladu do 29. januara, inače bi bio raspušten. Poslanici su uskratili povjerenje vladi u oktobru zbog navoda o korupciji.

Moldavija je u političkoj krizi otkad je uoči parlamentarnih izbora 2014. godine iz tri banke nestalo ukupno 1,5 milijardi dolara.

Bonus video: