POSLIJE ODUZIMANJA PRAVA GLASA

Rusija smanjuje finansijski doprinos Savjetu Evrope

Ruski zvaničnici više puta su izražavali neslaganje sa politikom Savjeta Evrope, posebno s radom Parlamentarne skupštine, kao i sa oduzimanjem prava glasa ruskim poslanicima u tom tijelu
0 komentar(a)
Sergej Nariškin, Foto: Reuters
Sergej Nariškin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2016. 15:26h

Rusija će u februaru uplatiti samo jednu trećinu svoje godišnje finansijske uplate Savjetu Evrope, izjavio je predsjednik Državne dume Rusije Sergej Nariškin, prenosi novinska agencija TAS.

"Uplatićemo SE trećinu godišnje sume od 32 miliona eura, a potom ćemo nastaviti da posmatramo situaciju u SE", rekao je Nariškin. 

On je podsjetio da godišnje finansijske obaveze Rusije prema SE iznose oko 32 milona eura, dok za učešće u UN njegova zemlja izdvaja 30 miliona eura.

Sergej Nariškin najavio je da ruska delegacija neće učestvovati na januarskom zasjedanju PS SE koje počinje sljedeće nedelje, kao i da je ta odluka povezana sa odlukom o uplati samo trećine godišnjih obaveza SE.

"Nećemo podnijeti zahtev PS SE da naši poslanici učestvuju na januarskom zasjedanju, nastavićemo s velikim interesovanjem da pratimo razvoj događaja u SE. Revidiraćemo odluku kada se steknu uslovi za ravnopravan parlamentarni dijalog", rekao je Nariškin.

Ruski zvaničnici više puta su izražavali neslaganje sa politikom Savjeta Evrope, posebno s radom Parlamentarne skupštine, kao i sa oduzimanjem prava glasa ruskim poslanicima u tom tijelu.

U novembru prošle godine Nariškin je napisao u komentaru na svom sajtu da SE već 18 mjeseci namjerno zanemaruje glavne međunarodne teme. On je podsjetio javnost na pismo koje je uputio predsjednici PS SE An Braser u kom se navodi da Rusija već mjesecima nema pravo glasa u ovom tijelu.

"Sjutra obilježavamo 18 mjeseci od kako je našoj delegaciji u PS SE oduzeto pravo glasa, što predstavlja nametanje sankcija parlamentarcima koje je izabrao narod Rusije i kršenje evropskog parlamentarizma", napisao je tada Nariškin.

Ruskoj parlamentarnoj delegaciji oduzeto je pravo glasa u PS SE u aprilu 2014. godine zbog aneksije Krima. U 2015. godini ovo tijelo dva put je razmatralo kreditive ruskih poslanika, ali je zabrana glasanja ostala  na snazi, nakon čega je ruska delegacija suspendvala svoje učešće u PS SE.   Rusija je, pored Francuske i Njemačke, jedan od tri najveća finansijera Savjeta Evrope.

Preporučujemo za Vas