Portugal izručuje Italiji osuđenog agenta CIA

De Sosa je jedna od 26 američkih državljana osuđenih u Italiji za otmicu egipatskog vjerskog zvaničnika na ulici u Milanu 2003.
0 komentar(a)
CIA, Foto: Shutterstock
CIA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2016. 14:08h

Portugalski sud je presudio da bivši operativac američke Centralne obavještajne službe (CIA) Sabrina Da Sosa bude izručena Italiji, gdje će služiti šestogodišnji kaznu zatvora, rekli su danas neimenovani pravosudni izvori u Lisabonu.

Sud je odluku donio u utorak, a advokat osuđene je rekao da će uložiti žalbu.

De Sosa je jedna od 26 američkih državljana osuđenih u Italiji za otmicu egipatskog vjerskog zvaničnika na ulici u Milanu 2003. Kidnapovani Osama Mustafa Hasan Nasr bio je u to vrijeme pod prismotrom italijanske policije.

Po evropskoj potjernici De Sosa je uhapšena u oktobru 2015. godine na aerodromu u Lisabonu.

Sabrina Da Sosa, rođena u Indiji, ima portugalski i američki pasoš. U Italiji je obavljala diplomatske dužnosti. U vrijeme hapšenja je živjela u Portugalu i uputila se da obiđe majku u Indiji.

Osama Mustafa Hasan Nasr, poznatiji kao Abu Omar, otet je 18. februara 2003. potom prebačen u američke baze u Italiji i Njemačkoj. Naposljetku je prebačen u Egipat gdje je, prema njegovim riječima, bio mučen.

Borci za zaštitu ljudskih prava kritikovali su program prebacivanja osumnjičenih za terorizam, navodeći da je to bio način CIA da muči zatvorenike u zemljama gdje to nije kažnjivo.

Bonus video: