Čomski: Erdogan pomaže Islamsku državu, vodi rat protiv svog naroda

On se našao na listi od 1.128 turskih i stranih akademika sa 89 univerziteta širom svijeta koji su potpisali otvoreno pismo Erdoganu u kom izražavaju veliki protest zbog odnosa Ankare prema Kurdima
13 komentar(a)
Noam Čomski, Foto: Shutterstock
Noam Čomski, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2016. 10:31h

Američki lingvista i filozof Noam Čomski je izneo žestoke kritike na račun turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, piše Gardijan, a prenosi B92.

Čomski je istakao da je turski lider "crn" i da ima "kolonijalistički mentalitet" zbog višemjesečnih napada na Kurde na jugoistoku države.

On se našao na listi od 1.128 turskih i stranih akademika sa 89 univerziteta širom svijeta koji su potpisali otvoreno pismo Erdoganu u kom izražavaju veliki protest zbog odnosa Ankare prema Kurdima.

"Turska krivi Islamsku državu za napad u Istanbulu, krivi organizaciju koju Erdogan pomaže na mnogo načina. Erdogan je lansirao tiradu protiv onih koji žale zbog njegovih kriminalnih djela protiv Kurda, koji su izgleda jedina kopnena snaga koja se bori protiv ID u Siriji i Iraku. Da li je potreban dalji komentar?", naveo je Čomski.

Takođe, pozvao je turske vlasti da zaustave masakr i ubistva i da prekinu sa opsadom kurdskih gradova, pritom optuživši Erdogana da vodi rat protiv svog naroda.

Na to je odmah reagovao turski predsjednik.

"Neka naš ambasador u SAD pozove Čomskog", rekao je kratko Erdogan, poslije čega se ponovo oglasio Čomski.

"Ako odlučim da odem u Tursku, to svakako neće biti na njegov poziv, već na poziv hrabrih disidenata, uključujući i Kurde, koji su pod višegodišnjim napadima", naveo je Čomski u izjavi za Gardijan, a prenosi B92.

U međuvremenu, turska policija je privela 12 akademika koji su potpisali deklaraciju protiv vojne operacije u kurdskom regionu.

Bonus video: