Šulc: Kritika vlade nije uvreda poljskog naroda

"Jedna stranka osvaja 37 odsto glasova i to se na osnovu izbornog zakona pretvara u apsolutnu većinu parlamentu. A onda ta stranka tumači podršku od 37 odsto (birača koji su izašli na izbore) kao mandat da promijeni čitavu strukturu države i da institucije te države stavi pod kontrolu jedine stranke", objasnio je Šulc
1 komentar(a)
Martin Šulc, Foto: Reuters
Martin Šulc, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2016. 10:14h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da ima pravo na kritiku vladajuće poljske stranke i da time ne želi da uvrijedi Poljake kao narod.

"Odbijam stav da je kritika stranke ili vlade uperena protiv naroda. Ja se Poljskoj divim, smatram da je ona kamen temeljac Evrope i ubijeđen sam da nam je potrebna u centru dešavanja u Uniji", kazao je Šulc u intervjuu koji danas objavljuje poljska Gazeta vibroča.

Njemački socijalista podsjetio je na strepnje bivšeg predsjednika Poljske Leh Valensa o reformama Ustavnog suda, javnih medija i državne uprave koje je sprovela vladajuća konzervativna stranka bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

Svoje strijepnje o reformama su u otvorenom pismu izrazili i većina bivih šefova države i premijara.

"Riječ je o interpretaciji događaja. Jedna stranka osvaja 37 odsto glasova i to se na osnovu izbornog zakona pretvara u apsolutnu većinu parlamentu. A onda ta stranka tumači podršku od 37 odsto (birača koji su izašli na izbore) kao mandat da promijeni čitavu strukturu države i da institucije te države stavi pod kontrolu jedine stranke", objasnio je Šulc zašto je posegao za krupnim riječima kao "elementi državnog udara" i "putinizacija politike".

Šef EP odbio je teze da bi Njemačka zbog mučnih poglavlja zajedničke istorije kritiku Poljske, ako je nužna, trebalo da prepusti radije Francuzima.

"Živimo u zajedničkoj EU koja nije njemačka Unija, već Unija sastavljena od 28 zemalja. Sigurno je, moramo, a to važi i za mene lično da izbjegavamo podgrijavanje atmosfere", kazao je Šulc.

Po ocjeni tog njemačkog socijaliste, ni on ni njemački eurokomesar Ginter Etinger ne rade u interesu Njemačke, već su njemački političari u institucijama EU, a dodao je da i zvaničnici u Njemačkoj apeluju na što bolji dijalog s Poljskom, i podsjetio da je upravo Njemačka vršila pritisak da Poljska 2004. godine uđe u EU.

"Drago mi je što će poljska premijerka Beata Šidlo učestvovati u debati u EP (o Poljskoj). Premijerka će moći da predstavi svoje viđenje, a Evropska komisija svoje zašto je započela mehanizam procjene stanja pravne države", kazao je Šulc.

Debata o Poljskoj i da li reforme nove euroskeptične konzervativne vlade premijerke Beate Šidlo sistematski već ugrožavaju pravnu državu zakazana je u EP za 20. januar.

Bonus video: