Štajnmajer: Terorizam je prijetnja za sve države članice OEBS

Štajnmajer je istakao da je konflikt u Ukrajini pokazao da je OEBS hitno potreban i da se mora jačati njena djelotvornost
0 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2016. 15:39h

Predsjedavajući OEBS, ministar inostranih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, ocijenio je danas da je posljednji napad u Turskoj pokazao da je terorizam prijetnja za sve džave članice ove organizacije i da je zbog toga važno zajedničko djelovanje protiv varvarskih i kukavičkih zločina.

Štajnmajer je, u obraćanju Stalnom savjetu OEBS u Beču, kojim je zvanično počelo predsjedavanje Njemačke, naglasio da se ne smije dozvoliti da ubistva i nasilje zastraše naša društva, već da je neophodno odlučno zajedničko djelovanje protiv terorizma, u šta spada rad na deeskalaciji konflikata, upotreba policije, pravna država, pa sve do suzbijanja razornih ideologija u glavama mladih.

Sjednici Stalnog savjeta OEBS, na kojoj je Štajnmajer ukazao na značaj misije ove organizacije u Ukrajini, prisustvovao je i šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin.

Štajnmajer je istakao da je konflikt u Ukrajini pokazao da je OEBS hitno potreban i da se mora jačati njena djelotvornost.

On je ocijenio da je tokom prošle godine postignut značajan napredak u vojnoj deeskalaciji, kao i povlačenju naoružanja.

Istovremeno je konstatovao da misija OEBS gotovo svakodnevno bilježi incidente, i da sve strane treba da se striktno pridržavaju primirja.

Štajnmajer je zatražio da se pripadnicima misije OEBS konačno omogući neometan pristup čitavoj teritoriji bez prijetnji, zastrašivanja i bez ikakvih izuzetaka.

Misiji je, prema njegovim riječima, potrebna podrška, te ukazao na odluke koje predstoje o produženju mandata i budžeta, i pozvao zemlje članice da se pregovori o tim pitanjima što brže zaključe.

Štajnmajer je naglasio da konkretni koraci u povećanju povjerenja i spremnost na dijalog mogu doprinijeti miru i stabilnosti u Evropi.

"Ne dijalog o dijalogu, već dijalog, koji ne može da prikrije i ne želi da se krše centralne obaveze OEBS, kao što je bio slučaj na Krimu i istoku Ukrajine. Potreban je dijalog koji ukazuje na deficite u primjeni principa i obaveza, dijalog koji ukazuje na probleme i izazove, koji ide ka rješenju", rekao je on, dodajući da će Njemačka raditi na tome.

S tim u vezi je istakao da je na Ministarskom samitu OEBS u Beogradu vidio spremnost na dijalog, te da taj trenutak treba koristiti.

"U Beogradu sam pozvao na spremnost na kompromis i zahvaljujem se što je omogućeno, u posljednjim satima prošle godine, da usvojimo budžet OEBS za 2016, čime smo uputili važan signal djelotvornosti organizacije, podvukao je Štajnmajer.

On je kazao da Njemačka želi da se angažuje i u savladavanju još neriješenih konflikata na prostoru OEBS, dodajući da je preduga ljudska patnja u pogođenim zemljama i regionu.

Srž bezbjednosti u Evropi čine mjere za uspostavljanje povjerenja, kao što je kontrola konvencionalnog naoružanja, zbog čega je, prema njegovim rečima, bitno da se Sporazum o konvencionalnom naoružanju, kao i dokument o otvorenom nebu, i Bečki dokument, ne dovode u pitanje, već ih modernizovati.

Štajnmajer se osvrnuo i na problem migracije, ukazujući da u vezi ove teme treba iskoristiti potencijal OEBS, sa posebnim fokusom na toleranciju i nediskriminaciju.

Poštovanje ljudskih prava i demokratsko upravljanje država su integralni djelovi zajedničke bezbjednosti, podvukao je šef njemačke diplomatije.

On je ukazao da treba što prije imenovati novog predstavnika OEBS za slobodu medija, dodajući da Njemačka tokom predsjedavanja namjerava da posebnu pažnju posveti poboljšanju implementaciji postojećih obaveza u svim državama OEBS, što uključuje i sam Berlin.

"Moramo iskoristiti naš OEBS kako bi stvorili budućnost u kojoj rat i nasilje u Evropi ne bi više bili zamislivi, poručio je "Štajnmajer.

Bonus video: