Azerbejdžan: Uhapšeno 55 demonstranata

Masovni protesti zahvatili su ovu bivšu republiku SSSR-a ove nedjelje usljed sve većeg nezadovoljstva zbog rasta cijena i kraha nacionalne valute
59 pregleda 2 komentar(a)
Azerbejdžan, Foto: Beta/AP
Azerbejdžan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.01.2016. 13:55h

Azerbejdžanske vlasti uhapsile su 55 demonstranata, kazali su danas zvaničnici, nakon što je policija upotrijebila suzavac kako bi razbila antivladine proteste širom zemlje koju teško pogađaju niske cijene nafte.

Masovni protesti zahvatili su ovu bivšu republiku SSSR-a ove nedjelje usljed sve većeg nezadovoljstva zbog rasta cijena i kraha nacionalne valute, navodi AFP.

“Demonstranti su u srijedu upotrijebili silu protiv snaga reda u okrugu Siazan” u istočnom Azerbejdžanu, navodi se u saopštenju MUP-a. “Policijske snage su povratile javni red”.

“Uhapšeno je 55 osoba”, stoji u saopštenju MUP-a, u kome se dodaje da su one optužene za nepoštovanje policije i “činjenje antidruštvenih djela”.

“Slični događaji desili su se u azerbejdžanskim okruzima Lenkaran, Fizuli, Agdžabedi i Agsu tokom protesta koje su organizovale opozicione partije Narodni front i Musavat”, poručuju iz MUP-a.

Lokalni mediji su javili da je policija upotrijebila suzavac protiv demonstranata koji su bacali kamenice u Siazanu i nekoliko drugih gradova u toj provinciji.

Potrošačke cijene su porasle 4,4 procenata nakon rasta od 0,4 odsto u novembru. Godišnja inflacija iznosi 7,6 procenata.

Vrijednost nacionalne valute pala je za 32 odsto.

Bonus video: