Glavna osovina Evrope je još jaka

Suočeni sa novim izazovima od Trampa u SAD, kao i od vlada EU u Italiji, Poljskoj i Mađarskoj, Merkel i Makron se trude da spriječe bilo kakav napredak evroskeptičnih stranaka na izborima za EP
1033 pregleda 0 komentar(a)
Produbiće Jelisejski sporazum iz 1963: Makron i Merkel, Foto: Reuters
Produbiće Jelisejski sporazum iz 1963: Makron i Merkel, Foto: Reuters

Francuska i Njemačka su dogovorile da prodube sporazum iz 1963. o poslijeratnom pomirenju kako bi pokazali da je glavna osovina Evrope i dalje snažna i suprotstavili se rastućem nacionalizmu među nekim drugim članicama.

Produžetak Jelisejskog sporazuma koji su odobrili kabineti Njemačke i Francuske potpisaće njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron 22. januara u njemačkom pograničnom gradu Ahen, istorijskom simbolu evropske sloge.

„Obje države će produbiti saradnju u spoljnim poslovima, odbrani, spoljnoj i unutrašnjoj bezbjednosti i razvoju, i u isto vrijeme raditi na jačanju sposobnosti Evrope da djeluje nezavisno“, piše u tekstu sporazuma u koji je agencija Rojters imala uvid.

Makronov kabinet je saopštio da će produžetak Jelisejskog sporazuma pomoći objema evropskim silama da se hvataju u koštac sa „izazovima sa kojima će se suočiti u 21. vijeku“.

„Zamišljamo produbljivanje naše saradnje u korist bezbjednosti i prosperiteta naših naroda u okviru suverenijie, ujedinjenije i demokratskije Evrope“, navodi se su saopštenju.

Dok jasno navodi da Njemačka i Francuska ostaju posvećene NATO–u i EU, sporazum takođe nagovještava da će se Berlin i Pariz suprotstaviti naporima nekih nacionalističkih političara u Evropi da podriju 28-članu EU, navodi Rojters.

Italijanski ultradesničarski vicepremijer Mateo Salvini je rekao da želi da njegova zemlja udruži snage sa Poljskom u preoblikovanju Evrope, dok radi na formiranju evroskeptičnog saveza uoči izbora za Evropski parlament u maju.

„Poljska i Italija će biti dio novog proljeća u Evropi, renesanse evropskih vrijednosti“, rekao je na konferenciji za novinare u Varšavi sa poljskim ministrom unutrašnjih poslova Joahimom Brudžinskim.

Žele „novo proljeće“ u Evropi: Salvini sa Brudžinskim

Salvini je dodao da su razgovarali o saradnji Poljske i Italije na izgradnji novog kontinenta. „Evropa koja će se formirati u junu (nakon izbora za EP) zamijeniće ovu koja sada postoji i koju vode birokrate.“

Salvini je na konferenciji za novinare rekao da je primanje novih izbjeglica „rizik tipa kamikaza pilota“ i da kao ministar unutrašnjih poslova Italije neće dozvoliti primanje migranata.

Salvini se juče sastao i sa liderom poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslavom Kačinjskim takođe nastoji da u budućem sastavu EP ojača grupu evroskeptičnih desničarskih populističkih partija koje žele da se minimalizuje uticaj evropskih institucija i da maksimum nadležnosti ostane nacionalnim državama.

Poljska opozicija žestoko je kritikovala Kačinjskog zato što saveznike traži među evropskim radikalnim nacionalistima i populistima, posebno što je za razliku od poljskih konzervativaca, većina tih stranaka proruski nastrojena i ima podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Suočeni sa novim izazovima od predsjednika SAD Donalda Trampa kao i od vlada EU u Italiji, Poljskoj i Mađarskoj, Merkel i Makron se trude da spriječe bilo kakav napredak evroskeptičnih stranaka na izborima za EP.

Sporazum naglašava tješnju saradnju između nacionalnih obavještajnih službi i policije u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, te posvećenost cilju ekonomskog približavanja.

Ostale oblasti saradnje obuhvataju kulturu, zdravstvo, inovacije i saobraćaj.

EP jadikuje zbog štetnog pristupa SAD

Odbor Evropskog parlamenta za odnose sa SAD kritikovao je „štetan“ pristup američkog predsjednika transatlantskim odnosima i upozorio da podjele koje se time stvaraju ohrabruju globalne rivalske sile.

U juče poslatom pismu članovima Kongresa SAD, delegacija za odnose sa SAD kritikovala je „sve štetniji pristup Bijele kuće“ i degradiranje statusa ambasadora EU u SAD na uglavnom ceremonijalan nivo na „dnu liste“.

Njemački Dojče vele je objavio da je Stejt department donio odluku o promjeni statusa krajem prošle godine a da nije obavijestio Brisel.

U pismu, u koje je Asošiejtid pres imao uvid, navodi se da delegacije EU traži od obje strane da „ne podrivaju jedna drugu“.

„Trampova administracija nije mogla izabrati gori trenutak da napadne EU“, rekla je Marietje Šake, potpredsjednica delegacije EU.

Umjesto što se sukobljavaju, EU i SAD treba da budu zajedno kako bi se „suočili sa zajedničkim izazovima iz zemalja kao što su Kina, Rusija i Iran“, rekla je Šake.

Povrh toga, poslanici Evropskog parlamenta žale se da Tramp i najviši zvaničnici administracije „kritikuju EU kao birokratsku... i hvale populističke i nacionalističke pokrete“ nasuprot aktuelnih vlada u članicama. Poslanici navode da se to svodi na diplomatski prezir.

„Takvi potezi odgovaraju rivalskim globalnim silama i mogu samo dovesti do veće fragmentacije umjesto prijeko potrebnog povećanja saradnje“, navodi se u pismu.

Bonus video: