Šarli Ebdo opet šokira: Dječak Ajlan Kurdi bi napadao žene na ulici

Na crtežu se vidi slika dječaka Ajlana Kurdija, koja je u vrijeme njegove smrti podstakla međunarodne napore da se riješi izbjeglička kriza, a do nje crtež koji ga prikazuje kao navodno odraslog, dehumanizovanog kako juri žene
73 komentar(a)
Šarli Ebdo, Foto: Twitter
Šarli Ebdo, Foto: Twitter
Ažurirano: 13.01.2016. 19:06h

Francuski satirični časopis Šarli Ebdo izazao je novu kontroverzu objavivši karikaturu udavljenog sirijskog dječaka izbjeglice, čija je smrt svojevremno potresla svijet, kako sada, kao odrasla osoba, napada žene na ulici.

Londonski "Indipendent" piše da je zapravo riječ o ismijevanju stava da su svi migranti na neki način umiješani u napade, poput onih na žene u Njemačkoj tokom novogodišnje noći.

Na crtežu se vidi slika dječaka Ajlana Kurdija, koja je u vrijeme njegove smrti podstakla međunarodne napore da se riješi izbjeglička kriza, a do nje crtež koji ga prikazuje kao navodno odraslog, dehumanizovanog kako juri žene.

Ispod toga stoji: "Šta bi Ajlan postao? Neko ko hvata žene za zadnjicu u Njemačkoj".

Podška izbjeglicama u Nemačkoj naglo opada posle incidenta tokom novogodišnje noći kada su grupe muškaraca, uglavnom imigranti, napale više od 70 žena u Kelnu.

Protesti ekstremno desničarksih i antiislamskih grupa izbili su širom zemlje, a bar 11 izbjeglica je napadnuto u kampanji ekstremista da "očiste " Keln.

Bonus video: