Hoće li cijena nafte pasti na 25 dolara za barel: Rusija sprema "stres test"

Ruska vlada potvrdila je da planira da smanji potrošnju za 10 odsto u odnosu na nivo predviđen budžetom za 2016. godinu da bi se prilagodila cijeni nafte koja izgleda da će ostati niska duže vrijeme, prenio je Frans pres
3 komentar(a)
Rusija, nafta, Foto: Shutterstock
Rusija, nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2016. 15:43h

Rusija prirema takozvani "stres test" za slučaj da nafta padne na 25 dolara po barelu, izjavio je danas ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev.

Uljukajev je rekao da bi prema takvom scenariju vrijednost dolara mogla biti preko 80 rublji, dok se sada mijenja za 76 rublji, prenijela je agencija TASS.

"Pripremamo stres test scenario kako bismo bili spremni za svaku neočekivanu situaciju... Čak pripremamo proračune zasnovane na nivou od 25 dolara po barelu", rekao je Uljukajev za televiziju Rosija-24.

Ruska vlada potvrdila je danas da planira da smanji potrošnju za 10 odsto u odnosu na nivo predviđen budžetom za 2016. godinu da bi se prilagodila cijeni nafte koja izgleda da će ostati niska duže vrijeme, prenio je danas Frans pres.

Cijena nafte pala je ove nedjelje na skoro 30 dolara po barelu. Budžet za 2016. izrađen je na osnovu cijene nafte od 50 dolara po barelu, i predviđa deficit od tri odsto BDP-a, što je granica koju je predsjednik Vladimir Putin naložio da se ne smije preći.

Bonus video: