Poljska: Vlada će rado odgovoriti EK ima li "gaženja" pravne države

"EK jednostavno želi da dobije nešto više informacija o tome šta se dešava u Poljskoj. Rado ćemo informisati predsjednika EK", kazao je novinarima u Varšavi portparol poljske vlade Rafal Bohenek
57 pregleda 0 komentar(a)
Poljska, Foto: Shuterstock
Poljska, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 13.01.2016. 14:46h

Današnja odluka Evropske komisije, bez presedana, da u okviru posebnog mehanizma zaštite pravne države u zemljama članicama razmotri kontroverze oko Ustavnog suda i javnih medija u Poljskoj nije, po ocjeni poljske vlade, unijela nikakve uznemirujuće tonove u odnose Varšave i Brisela.

Kako je rekao portparol poljske vlade Rafal Bohenek, Vlada Poljske će rado poslati Komisiji informacije koje traži.

"EK jednostavno želi da dobije nešto više informacija o tome šta se dešava u Poljskoj. Rado ćemo informisati predsjednika EK", kazao je novinarima u Varšavi Bohenek.

Iako je to prvi put da Evropska unija pokreće taj mehanizam iz 2014. godine, na kraju koga može da dođe i do oduzimanje prava glasa članici koja "gazi pravnu državu", Bohenek je to označio za standardni postupak i dodao da je premijerka Beata Šidlo uputila poziv šefu EK Žanu Klodu Junkeru da dođe u Varšavu.

"Nijesu pale nikakve odluke koje bi unijele bilo kakav negativni ton na liniji Varšava-Brisel", rekao je portparol nove konzervativne poljske vlade.

Potpredsjednik EK Frans Timermans izrazio je danas nakon debate u EK o Poljskoj uznemirenje EK reformama Ustavnog suda i javnog tv i radio servisa i novinske agencije PAP koje je u prvih osam sedmica na vlasti po hitnom postupku sprovela vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

"Cilj započinjanja procedure zaštite pravne države jeste razjašnjavanje činjenica na objektivan način, dublja ocjena stanja i počinjanje dijaloga sa vlastima Poljske bez prejudiciranja narednih poteza", kazao je danas na konferenciji za novinare Timermans.

Potpredsjednik EK naglasio je da bez obzira na oštar ton kojim je poljska vlada odgovorila na prva dva pisma u kojima je on u ime EK tražio objašnjenje izmjena zakona o Ustavnom sudu, a zatim o javnim medijima, vjeruje da poljska vlada želi dijalog.

"Vjerujem da će dijalog uroditi plodom. Poljska je važna članica duboko ukorijenjena u EU", kazao je Timermans.

Bonus video: