Mađarska vlada predlaže promjenu ustava zbog opasnosti od terorizma

Tokom stanja opasnosti od terorizma, vojska bi dobila ovlašćenje da pomaže policiji u obavljanju zadataka unutrašnje bezbjednosti, a takva promjena ustava bi omogućila suspenziju određenih prava građana na 60 dana ili duže
0 komentar(a)
Budimpešta, Foto: Reuters
Budimpešta, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2016. 09:01h

Mađarska vlada predložila je promjenu ustava kojom bi dobila ovlašćenje da u slučaju opasnosti od terorizma ili terorističkog napada mogla da proglasi stanje opasnosti od terorizma.

To bi podrazumijevalo i mogućnost suspenzije pojedinih zakona na 60 dana, s mogućnošću produžetka tog perioda od strane parlamenta, prenio je portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

Tokom stanja opasnosti od terorizma, vojska bi dobila ovlašćenje da pomaže policiji u obavljanju zadataka unutrašnje bezbjednosti, a takva promjena ustava bi omogućila suspenziju određenih prava građana na 60 dana ili duže.

Kopredsjednik opozicione stranke "Politika može biti drugačija" Andraš Šifer usprotivio se ovoj ideji i rekao da se ne može prihvatiti da vlada tokom 60 dana bez ikakve kontrole ograničava slobodu kretanja, poštanski ili internetski saobraćaj, pravo na okupljanje ili ulazak u zemlju strancima.

Bonus video: