Davutoglu: Bombaš samoubica ušao u Tursku iz Sirije kao izbjeglica

Policija je zaplijeniila i dokumenta i kompakt diskove tokom pretresa objekta u kome su osumnjičeni boravili, javlja Rojters.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2016. 18:50h

Bombaš samoubica koji se raznio u centru Istanbula usmrtivši pri tome 10 stranih turista i ranivši još 15 ljudi, identifikovan je kao Sirijac Nabil Fadli (28) rođen u Saudijskoj Arabiji, saopštili su danas turski zvaničnici.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je ovaj bombaš samoubica, ušao u Tursku iz Sirije kao izbjeglica.

Davutoglu je rekao da njegovo kretanje nije bilo nadgledano, jer nije bio ni na jednoj takvoj listi, prenosi Rojters.

Na pitanje da li Turska planira vazdušne napade na položaje takozvane Islamske države u znak odmazde, Davutoglu je rekao da će Turska reagovati u trenutku i na način koji smatra odgovarajućim.

Turski premijer je rekao i da je uključivanje Rusije u građanski rat u Siriji postalo prepreka za turske vazdušne napade na ID i da ruske vazdušne snage izgleda štite radikalne sunitske ekstremiste.

Dnevnik "Sabah" navodi da je bombaš ušao u Tursku kao izbjeglica iz Sirije 5. januara. Turska migraciona služba tada mu je uzela otiske prstiju zbog čega su vlasti mogle brzo da identifikuju bombaša.

List "Hurijet" prenosi navode da je turska tajna služba MIT upozoravala u posljednjih mjesec dana da bi moglo doći do terorističkih napada između ostalog i na turiste u Turskoj.

Indicije su, kako se navodi, od 17. decembra do 4. januara proslijeđene bezbjednosnim službama u cijeloj zemlji i u njima se ukazuje na opasnost od infiltriranja bombaša samoubica ID u Turskoj.

Troje ruskih državljana je uhapšeno zbog sumnje da su povezani sa terorističkom napadom u Istanbulu.

Policija je zaplijeniila i dokumenta i kompakt diskove tokom pretresa objekta u kome su osumnjičeni boravili, javlja Rojters.

Za sada nije gdje su se desila hapšenja, a ruski konzulat u Antaliji je, u međuvremenu, potvrdio da su tri Rusa pritvorena zbog sumnji da imaju veze sa ektremističkom organizacijom Islamskom državom (ID).

Od juče se u Turskoj sprovode racije i uhapšeno je 59 osoba, javila je "Skaj njuz."Policijske akcije provedene su na 22 lokacije, no nije potvrđeno jesu li sve povezane s jučerašnjim napadom.

Lokalni mediji su javili da je u Ankari uhapšeno 16 ljudi povezanih sa Islamskom državom koji su osumnjičeni za pripremu terorističkih napada.

Policija je uhapsila 15 Sirijaca i jednog turskog državljanina, lidera grupe, prenijela je agencija Anadolija.

Oni su vršili nadzor i tragali za potencijalnim metama napada.

Sirijski bombaš-samoubica juče ujutro se raznio u turistički atraktivnoj četvrti u centru Istanbula, na trgu Sultanahmet, izazvavši snažnu eksploziju u kojoj je ubijeno 10, a ranjeno 15 ljudi.

Poginulo je devetoro Njemaca i jedan Peruanaca. Još niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, a turske vlasti vjeruju da je za njega odgovorna Islamska država.

Galerija

Bonus video: