Podemos ne isključuje mogućnost saradnje sa socijalistima

Prvi put poslije parlamentarnih izbora, lider Podemosa nije pomenuo zahtjev stranke o održavanju referenduma o nezavinosti pokrajine Katalonije, koja je osnovna tačka neslaganja sa socijalistima
0 komentar(a)
Pablo Iglesijas, Foto: Reuters
Pablo Iglesijas, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2016. 18:12h

Predsjednik španske radikalne ljevičarske stranke Podemos, Pablo Iglesijas nije danas isključio mogućnost velike ljevičarske koalicije sa Socijalističkom partijom koja bi formirala novu vladu.

"Moramo da budemo optimisti", rekao je Iglesijas uoči prve sjednice novog parlamenta poslije izbora održanih 20. decembra.

Prvi put poslije parlamentarnih izbora, lider Podemosa nije pomenuo zahtjev stranke o održavanju referenduma o nezavinosti pokrajine Katalonije, koja je osnovna tačka neslaganja sa socijalistima.

Od 350 mjesta u parlamentu, na izborima 20. decembra, konzervativna Narodna stranka odlazećeg premijera Marijana Rahoja dobila je 123, socijalisti 90, a Podemos 69 poslanika. Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Građani na četvrtom je mjestu, s 40 poslaničkih mandata.

Španija do sada nikada nije imala "veliku koaliciju" socijalista i konzervativaca i analitičari predviđaju višemjesečno natezanje dok ne bude obrazovana vlada koju bi vodila Narodna partija ili socijalisti, a ne isključuju se ni novi izbori na proljeće.

Prema proceduri, na prvom glasanju o vladi u parlamentu, mandatar treba da dobije glasove više od 50 odsto od 350 poslanika. U drugom krugu glasanja, 48 sati kasnije, mora da dobije više glasova "za", nego "protiv".

Prvo glasanje u parlamentu zakazano je za sjutra.

Bonus video: