Turska: TV emisija pod istragom zbog 'terorističke propagande'

Državna turska novinska agencija "Anadolija" navodi da tužioci istražuju producente "Kanala D" i voditelja emisije Bajazita Uzturka zbog navodne "terorističke propagande". Ovo je samo jedan u nizu pokušaja turskih vlasti da ograniče slobodu izražavanja, ocjenjuje agencija AP
1 komentar(a)
Turska, zastava, Foto: Shutterstock
Turska, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.01.2016. 15:41h

Turski tužioci pokrenuli su danas istragu protiv popularne TV emisije zbog širenja kurdske propagande, nakon što je sagovornik u televizijskom šouu kritikovao vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika.

Državna turska novinska agencija "Anadolija" navodi da tužioci istražuju producente "Kanala D" i voditelja emisije Bajazita Uzturka zbog navodne "terorističke propagande". Ovo je samo jedan u nizu pokušaja turskih vlasti da ograniče slobodu izražavanja, ocjenjuje agencija AP.

Nastavnik iz pretežno kurdskog grada Dijarbarkira pozvao je, u živom prenosu, turske vlasti da prestanu sa vojnim operacijma protiv Kurda, navodeći da u napadima najviše stradaju djeca, nakon čega je voditelj pozvao publiku da mu aplaudira.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Turskoj navode da je 162 civila, među kojima je 32 djece, stradalo od avgusta, kada su inteziviranii sukobi između vojnih snaga i kurdskih pobunjenika.

Bonus video: