Mas: Hitno rasvijetliti da li su seksualni napadi u njemačkim gradovima povezani

"Ukoliko je grupa napasnika došla zajedno na trg u Kelnu kako bi počinila nasilje, niko ne može da me ubijedi da seksualni napadi nijesu bili koordinisani i unaprijed planirani. Povezanost napada mora biti detaljno ispitana", izjavio je Heiko za njemački list Bild
1 komentar(a)
Žene, protest Keln, Foto: Reuters
Žene, protest Keln, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.01.2016. 13:59h

Njemačka mora hitno da rasvijetli da li su masovni seksualni napadi u Kelnu bili povezani sa sličnim napadima u drugim njemačkim gradovima, izjavio je danas njemački ministar pravde Heiko Mas.

Zvaničnici i svjedoci navode da su napadači bili među 1.000 muškaraca, pretežno arapskog i sjevernoafričkog porijekla, koji su se u novogodišnjoj noći okupili u blizini glavne željezničke stanice u Kelnu.

Oni navode da su grupe muškaraca seksualno napadale i pljačkale žene na ulicama.

"Ukoliko je grupa napasnika došla zajedno na trg u Kelnu kako bi počinila nasilje, niko ne može da me ubijedi da seksualni napadi nijesu bili koordinisani i unaprijed planirani. Povezanost napada mora biti detaljno ispitana", izjavio je Mas za njemački list Bild.

Broj tužbi podnijetih protiv seksualnog i pljačkaškog nasilja u Kelnu u novogodišnjoj noći popeo se na 379 i većina osumnjičenih su tražioci azila ili ilegalni imigranti, saopštila je njemačka policija.

U Hamburgu su zabilježeni slični napadi, ali u manjim razmjerama. U drugim evropskim prijestonicama policija je zabilježila slične napade na žene na javnim mjestima.

Bonus video: