Postignut dogovor o formiranju katalonske vlade

Artur Mas, dosadašnji lider bogatog regiona na sjeveroistoku Španije, od 2012. godine bezuspješno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti kao Škotska koja se prije dvije godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu
0 komentar(a)
Artur Mas, Foto: Reuters
Artur Mas, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2016. 19:24h

Katalonske separatističke stranke postigle su večeras sporazum o formiranju regionalne vlade u toj španskoj pokrajini, kako bi izbjegle održavanje novih izbora, izjavio je odlazeći regionalni predsjednik Artur Mas.

"Neću se predstaviti kao kandidat separastičkih stranaka za izbor predsjednika Katalonije", rekao je Mas novinarima.

Masovom odlukom biće omogućeno formiranje vlade tri mjeseca poslije regionalnih izbora.

Separatističke stranke, Savez "Zajedno za DA" i radikalna levičarska stranka CUP dogovorile su se da formiraju vladu kako bi izbjegli nove izbore jer u nedjelju ističe rok, prema zakonu, za formiranje vlade.

Savez "Zajedno za DA" na izborima u septembru osvojio je 62 mesta, dok je radikalna ljevičarska stranka CUP dobila 10 od 135 mjesta u parlamentu. Savezu je bila potrebna podrška CUP-a kako bi ostvarila formirala vladu koja planira referendumu o nezavisnosti Katalonije.

CUP se do sada protivio izboru Masa kao predsjednika pokrajine zbog njegovih mjera štednje i odbijao da učestvuje u novoj vladi s Masom na čelu Katalonije.

Artur Mas, dosadašnji lider bogatog regiona na sjeveroistoku Španije, od 2012. godine bezuspješno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti kao Škotska koja se prije dvije godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podijeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država.

Većina ispitanika je protiv nezavisnosti, ako bi to značilo za Kataloniju i izlazak iz Evropske unije.

Bonus video: