"Leteći Škot ustao iz mrtvih": Najpoznatija parna lokomotiva prošla testiranja

Lokomotiva je izgrađena 1923. godine, da bi ubrzo postala jedna od najsjajnijih "zvijezda" britanskog željezničkog sistema
85 pregleda 1 komentar(a)
Leteći Škot, Foto: Reuters
Leteći Škot, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2016. 10:59h

Jedna od najpoznatijih parnih lokomotiva na svijetu, "Leteći Škot", prošla je prva testiranja u sjevernoj Britaniji poslije desetogodišnje restauracije i više od 80 godina otkako je postala prva lokomotiva koja je dostigla brzinu od 160 kilometara na sat, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Na restauraciji motora lokomotive, koja je "penzionisana" još davne 1963. godine, radio je tim njujorškog Nacionalnog muzeja željeznice od 2006. godine, a ovi radovi su, prema procjenama Rojtersa, koštali oko četiri miliona funti (šest miliona dolara).

"Leteći Škot" je svakako najpoznatija lokomotiva na svijetu", navodi se na zvaničnoj internet stranici njujorškoj muzeja, dok glavni kustos tog muzeja, Endru Meklin, poručuje da je lokomotiva "ustala iz mrtvih" i da joj je ponovo udahnut život.

Lokomotiva je izgrađena 1923. godine, da bi ubrzo postala jedna od najsjajnijih "zvijezda" britanskog željezničkog sistema.

Nakon što je 1963. povučena iz upotrebe, ova lokomotiva je prodata biznismenu koji je odvezao na turneju po SAD. Tokom 1988/1989. godine, pod novim vlasnikom, lokomotiva je dospjela i do Australije.

Bonus video: