Ambasadorka u Varšavi: Pravna država i sloboda medija temelji EU

"Imali smo utisak da već duže vrijeme komunikacija sa Evropskom komisijom o stvarima koje imaju visok prioritet u Poljskoj nije najbolja i daje povoda za razna pretjerivanja i zloupotrebe", objasnio je danas Šimanjsk
0 komentar(a)
Varšava, Foto: Mariusz Cieszewski / Polska.pl
Varšava, Foto: Mariusz Cieszewski / Polska.pl
Ažurirano: 08.01.2016. 11:01h

Ambasadorka Evropske unije u Varšavi Mažena Guz Feter izjavila je danas da su pravna država i slobodni mediji temeljne vrijednosti EU i da Evropska komisija mora da ih brani kada su ugrožene.

"Poštovanje pravne države i pluralizma medija jesu temeljne vrijednosti EU. I EK na straži evropskih zakona ima obavezu da prati, upozorava i štiti ih", kazala je za poljske medije ambasadorka nakon sastanka sa zamjenikom šefa poljske diplomatije, zaduženim za evropska pitanja Konradom Šimanjskim.

Ambasadorku EU u Varšavi pozvao je na sastanak šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski, povodom oštrih kritika zvaničnika EU, kao i Savjeta Evrope, OEBS i UN, izmjena u radu Ustavnog suda i potčinjavanja javnog TV i radio servisa i nacionalne novinske agencije vladi.

"Imali smo utisak da već duže vrijeme komunikacija sa Evropskom komisijom o stvarima koje imaju visok prioritet u Poljskoj nije najbolja i daje povoda za razna pretjerivanja i zloupotrebe", objasnio je danas Šimanjski nakon sastanka formu diplomatskog protesta koju je poljska diplomatija odabrala prema EU.

Šimanjski je kazao da je za novu poljsku vladu dugoročni cilj da se na EK niti bilo koju drugu evropsku instituciju ne gleda kao na stranu u dubokom političkom sporu konzervativne i liberalne koncepcije u Poljskoj.

"Mislim da je to u najboljem interesu Komisije da se to ne desi, da i dalje može da se poziva na svoju nepristrasnost, da bude institucija koja brani standarde, a prema svim članicama postupa po istom aršinu", rekao je Šimanjski.

Vladajući poljski konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog kao "ujdurmu histerične i lažljive poljske opozicije" odbijaju sve kritike iz svijeta koje je izazvala izmjena zakona o Ustavnom sudu, javnim medijima i službi u državnoj upravi.

Izmjenama zakona o državnoj upravi, kao i kod medija, ukinuta je obaveza javnih transparentnih konkursa za rukovodeće kadrove i obaveza apolitičnosti, a na vodeće funkcije sada već dolaze aktivisti Prava i Pravde.

Za 13. januar u EK je zakazana rasprava o ugrožavanju nezavisnosti Ustavnog suda i javnih medija u Poljskoj a nekoliko dana kasnije o istoj temi gaženja osnovnih vrijednosti Unije raspravljaće i Evropski parlament.

Šef EK Žan Klod Junker odbio je zahtjeve da ta rasprava bude prvi korak novog mehanizma po kome bi Poljska ako se pokaže da sistematski ugrožava pravnu državu mogla da ostane bez prava glasa.

Mađarski premijer Viktor Orban koji Kačinjskom otvoreno služi kao primjer za ugled kada je u pitanju odnos prema medijima i pravosuđu danas je u intervjuu mađarskom javnom radiju izjavio da bi Mađarska blokirala svaki pokušaj u EU da se protiv Poljske uvedu takve kaznene mjere ili sankcije.

Izmjene zakona o Ustavnom sudu, medijima i državnoj upravi vladajući poljski konzervativci iz stranke Pravo i Pravda usvojili su po ubrzanoj proceduri, bez javne rasprave na noćnim glasanjima zahvaljujući većini koju imaju u oba doma parlamenta.

Bonus video: