Crna serija smrzavanja u Poljskoj bilježi 43. žrtvu od početka godine

U Poljskoj se u posljednja 24 časa smrzlo osmoro ljudi
55 pregleda 0 komentar(a)
SAD, hladnoće, led, zima, Foto: Reuters
SAD, hladnoće, led, zima, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2016. 15:06h

U Poljskoj se, iako je neznatno otoplilo, nastavlja crna serija smrzavanja i od početka godine zakasnjeli udar zime, mrazeve i temperature od oko minus 20 stepeni nije preživjelo već 43 ljudi.

"Od početka godine je od posljedica smrzavanja umrlo 43 ljudi", rekla je danas medijima Ana Adamkjevič iz Centra za bezbjednost pri poljskoj Vladi.

U Poljskoj se u posljednja 24 časa smrzlo osmoro ljudi. Najtragičniji bio je protekli vikend kada je u nedjelju, 3. januara nađeno 12 žrtava zime, a prethodno, u subotu, devetoro smrznutih.

Prema podacima Centra pri Vladi, većina žrtava su beskućnici, iako kao i svake zime na ulice poljskih gradova izlaze specijalne zimske policijske patrole da traže ugrožene.

Volonteri su ove zime izašli na ulice u potrazi za beskućnicima, kako bi im makar podijelili specijalne energetske paketiće sa hranom i toplim čajevima, ako već ne žele da se sklone od mraza u azile.

Policija pomaže vanredno i običnim Poljacima kojima je snijeg i mraz donio sitne nevolje, te su tako u Rudi Šlonskoj, na jugozapadu Poljske, policajci pomagali vozačima da startuju automobile kada im to nije polazilo za rukom.

"Mislimo da nam je to dobra ideja. Gradska policija je tu prije svega da služi građanima i takav način pomoći je pravi", rekao je novinarima komandant policije u tom gradu Kšištof Pjekaž.

Bonus video: