Oland: Teroristička prijetnja se nastavlja

Oland je izjavio da će do 2017. godine biti raspoređeno još 5.000 pripadnika snaga bezbjednosti, dodajući da će pored toga biti otvoreno 2.000 dodatnih radnih mjesta u obavještajnim službama
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2016. 12:50h

Predsjednik Francuske Fransoa Oland ocijenio je danas da će "teroristička prijetnja" nastaviti da pritiska tu zemlju, u kojoj su tokom 2015. godine islamski ekstremisti izveli više napada.

Govoreći pred pripadnicima snaga bezbjednosti u Parizu na godišnjicu napada na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo", Oland je rekao da će Vlada Francuske donijeti nove zakone i pojačati mjere bezbjednosti, dodajući da prijetnja ipak ostaje na visokom nivou.

Oland je izjavio da će do 2017. godine biti raspoređeno još 5.000 pripadnika snaga bezbjednosti, dodajući da će pored toga biti otvoreno 2.000 dodatnih radnih mjesta u obavještajnim službama, prenosi BBC.

Prije tačno godinu dana, naoružani ekstremisti izveli su teroristički napad na redakciju francuskog satiričnog lista "Šarli ebdo" u kojem je ubijeno 12 osoba, među kojima pet karikaturista.

Oland je otkrio juče u Parizu tri spomen ploče u znak sjećanja na žrtve terorističkih napada džihadista u januaru 2015. godine.

Napadači su ubijeni dva dana kasnije u policijskoj akciji na jednu štampariju gdje su se sakrili.

Tog istog dana, 9. januara, Amedi Kulibali je upao u jedan jevrejski supermarket u Parizu gdje je za taoce uzeo četiri osobe koje je kasnije ubio. Napadač je takođe ubijen u policijskoj akciji.

Bonus video: