Angeli Merkel Medalja četiri slobode

Među ranijim dobitnicima nagrade su američki predsjednici Hari Truman i Džon Kenedi, južnoafrički lider Nelson Mandela i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan
63 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2016. 11:49h

Njemačka kancelarka Angela Merkel dobitnica je ovogodišnje međunarodne nagrade Medalja četiri slobode za "veliko moralno vođstvo" u Njemačkoj i ključnu ulogu u rješavanju krize koja pogađa Evropu.

Fondacija Ruzvelt, sa sjedištem u Holandiji, saopštila je danas da će nagrada biti uručena njemačkoj kancelarki na svečanosti u aprilu. U saopštenju je Angela Merkel pohvaljena za svoju ulogu u rješavanju finansijske i izbjegličke krize u Evropi, za napore u uspostavljanju mira u Ukrajini i za "veliko moralno vođstvo koje je pokazala kao kancelarka svih Njemaca bez obzira na vjeru i etničku pripadnost".

Nagrada Četiri slobode se dodjeljuje za posvećenost demokratskim principima koje je američki predsjednik Frenklin Ruzvelt proklamovao u svom istorijskom govoru u Kongresu 1941. godine, a to su sloboda govora i izražavanja, sloboda vjeroispovijesti, sloboda od bijede i sloboda od straha.

Među ranijim dobitnicima nagrade su američki predsjednici Hari Truman i Džon Kenedi, južnoafrički lider Nelson Mandela i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan.

Bonus video: