UGROZIO BI PRIVREDU

Poljska: Prelazak na euro daleka budućnost

Konkretni koraci za ulazak Poljske u eurozonu ostaju u dalekoj i maglovitoj budućnosti vlada premijerke Beate Šidlo ukinula je i funkciju opunomoćenika za euro koja je u Poljskoj uvedena 2009. godine
0 komentar(a)
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2016. 11:11h

Nova poljska euroskeptična konzervativna vlada premijerke Beate Šidlo ukinula je od 1. januara funkciju oponumoćenika za euro, a Ministarstvo finansija je danas saopštilo da bi ulazak u eurozonu mogao da ugrozi poljsku privredu, te je prelazak na euro daleka budućnost.

"Pri sadašnjem stepenu razvoja Poljske i eurozone, posebno u razvoju mjerenom preko BDP-a po glavi stanovnika, članstvo Poljske u eurozoni moglo bi da predstavlja izvor potresa za poljsku privredu", saopštilo je Ministarstvo.

Prethodna liberalna vlada Donalda Tuska, a zatim vlada Eve Kopač su kao uslov da Poljska ozbiljno započne prelazak na euro postvljale stabilizaciju eurozone i izlazak iz dužničke krize, a to je, prema ocjeni Ministarstva finansija, još daleka i maglovita budućnost.

"Kao i do sada, Poljska će aktivno učestvovati u jačanju Evropske unije i stabilizaciji eurozone. Zbog razmjera političke i privredne povezanosti Poljske i zemalja članica eurozone kondicija eurozone suštinski utiče i na procese u našoj zemlji", navelo je Ministarstvo.

Zbog toga što konkretni koraci za ulazak Poljske u eurozonu ostaju u dalekoj i maglovitoj budućnosti vlada premijerke Beate Šidlo ukinula je i funkciju opunomoćenika za euro koja je u Poljskoj uvedena 2009. godine.

Preporučujemo za Vas