Njemački političari strahuju za radna mjesta u VW-u

Radnici VW-a, smatra Heil, ne bi smjeli trpjeti zbog onih koji su odgovorni za prevaru s eko-testovima
52 pregleda 2 komentar(a)
VW Golf R400 c, Foto: Volkswagen
VW Golf R400 c, Foto: Volkswagen
Ažurirano: 06.01.2016. 09:36h

Američka tužba protiv Volkswagena (VW) izazvala je zabrinutost među njemačkim političarima da bi novčana kazna od nekoliko milijardi dolara mogla ugroziti radna mjesta u toj kompaniji.

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je u ponedjeljak da je tužilo VW zbog navodnog kršenja zakona o zaštiti okoline varanjem na eko-testovima kod nekoliko modela dizelskih vozila, prenosi SEEbiz.

Tužba je ponovo dovela VW u centar pažnje javnosti i to u trenutku kada se ponadao da napreduje u rješavanju tog skandala, iako će kazna vjerovatno biti daleko manja od teoretski maksimalno mogućih 48 milijardi dolara.

Zamjenik predsjednika kluba zastupnika SPD-a u Bundestagu, Hubertus Heil, rekao je da je vijest iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zabrinjavajuća za one kojima je stalo do radnih mjesta u njemačkoj automobilskoj industriji.

On je rekao da se nada da će dramatične posljedice biti izbjegnute brzim i potpunim rješavanjem skandala. Radnici VW-a,kako je dodao, ne bi smjeli trpjeti zbog onih koji su odgovorni za prevaru s eko-testovima.

Zamjenik predsjednika kluba zastupnika CDU-a, Mihael Fušs, rekao je da bi odlučni američki stav mogao osnažiti američke proizvođače automobila na štetu njemačkih suparnika.

Međutim, predstavnik Zelenih, Kerstin Andrae, navela je da se američki potez mogao očekivati.

"Nikome nije u interesu da VW bude ovim uništen, ali ne može postojati pravni vakuum za kompanije, čak i ako su one jako važne za ekonomiju poput VW-a", kazala je Andrae i dodala da i ona takođe strahuje za radna mjesta.

Bonus video: