NAPADI U HAMBURGU, ŠTUTGARTU I KELNU

Misteriozna rulja napadala žene

Gotovo nevjerovatno djeluje da policija u novogodišnjoj noći nije primijetila ove događaje koji su se dešavali „pred nosom“ – jedna stanica policije nalazi se upravo na platou, a prisustvo organa reda bilo je ionako pojačano zbog dočeka Nove godine
147 pregleda 20 komentar(a)
Keln, Foto: Reuters
Keln, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2016. 13:59h

Tokom novogodišnje noći gomila muškaraca je u centru Kelna seksualno uznemiravala žene, a mnoge su i pokradene. Slični slučajevi zabilježeni su i u Hamburgu i Štutgartu. Gradske vlasti Kelna održale su krizni sastanak.

Impozantna kelnska katedrala uzdiže se iznad glavne željezničke stanice njemačke metropole. Ispred se nalazi veliki plato koji je jedno od omiljenih sastajališta u Kelnu. No tokom novogodišnje noći se tamo zbilo nešto nečuveno i do ovog trenutka još uvek nerazjašnjeno: tamo se okupilo oko 1.000 muškaraca koji su, prema izjavama svedoka, starosti između 15 i 35 godina a „svojim izgledom podsjećaju na osobe koje potiču iz arapskih država ili država sjeverne Afrike“. Ove izjave je potvrdila i policija. Ta gomila muškaraca se potom razdvojila u više grupa koje su okruživale žene, dirale ih na neprimjeren način, te su od žena kradeni novac i mobilni telefoni.

Za sada je poznato veoma malo detalja i u vazduhu visi mnogo pitanja. Najveće od njih je: da li se radi o izbjeglicama sa Bliskog istoka koje su nedavno pristigle u Njemačku? Takođe, nije jasno koliko je ljudi iz mase učestvovalo u napadima i pljačkama. Neimenovani izvori iz policije su za pojedine medije izjavili da su počinioci „odranije poznati policiji“ te da se radi o organizovanim bandama.

Policija nije ništa vidjela

Gradonačelnica Kelna Henrijete Reker je sazvala kriznu sjednicu gradskih vlasti i policije, te najoštrije osudila napade na žene. Volfgang Albers, predsjednik policije u Kelnu, govori o „seksualnim deliktima u masivnoj formi“, te da je zabilježen i jedan slučaj silovanja „u pravnom smislu“. U međuvremenu je krivične prijave policiji podnijelo oko 90 žena. Pretpostavlja se da je broj žena koje su uznemiravane ili pokradene još veći.

Ralf Jeger, ministar unutrašnjih poslova pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija u kojoj se Keln nalazi, reagovao je vrlo oštro: „Nećemo dozvoliti da se organizuju grupe muškaraca iz sjeverne Afrike kako bi na krajnje drzak način ponižavali žene vršeći seksualne napade. Zbog toga je potrebno da policija konsekventno istraži ove slučajeve i pojača svoje prisustvo na ulicama.“

Gotovo nevjerovatno djeluje da policija u novogodišnjoj noći nije primijetila ove događaje koji su se dešavali „pred nosom“ – jedna stanica policije nalazi se upravo na platou, a prisustvo organa reda bilo je ionako pojačano zbog dočeka Nove godine. No u policiji navode da se mozaik sklapao tek tokom novogodišnje noći, kako su žene prijavljivale ove slučajeve. U toku je pregledanje snimaka s sigurnosnih kamera i onih koje su građani načinili mobilnim telefonima. Ispituje se i da li je masovno okupljanje mladića na platou bilo organizovano komunikacijom na društvenim mrežama.

Napadi i u Hamburgu

Kako su se prijave u Kelnu množile, a tema zauzimala značajno mjesto u medijima, pojavili su se slični izvještaji i iz Hamburga i Štutgarta. U Hamburgu je policija zabilježila napade na šest žena. One su seksualno uznemiravane u centru grada, u čuvenoj ulici za izlaske Reeperbahn. Napadnute žene su nakon svega primijetile da su im ukradeni novčanici, dokumenta i mobilni telefoni. Međutim, iskazi svjedoka su u ovim slučajevima vrlo različiti i policiji nije pošlo za rukom da dođe do konkretnijeg opisa počinilaca. Neki govore o grupi od pet-šest mladića, a neki o grupi od 15 do 20 osoba. Šef Sindikata njemačke policije Rajner Vent je za radio NDR Info izjavio da se napadi na žene u Kelnu i drugdje ne mogu svrstati u organizovani kriminal, ali da se može govoriti o „svojevrsnom dogovoru počinilaca koji su iskoristili masu ljudi, noć i efekat iznenađenja da bi nakon izvršenog dijela nestali“. Policija stoga pretpostavlja da će biti vrlo teško identifikovati napadače. Vent je iskoristio situaciju da još jednom kritikuje navodni nedostatak ljudstva u policiji koja stoga, kako kaže, ne može da adekvatno zaštiti građane.