Gusenbauer: Eurokriza nije riješena

„Potrebno nam je više od dva odsto kako bi smanjili nezaposlenost. Od toga smo, međutim, mnogo udaljeni. Uz istorijsko niske cijene nafte, niske kamatne stope i povoljnom po izvoz odnosu eura prema dolaru imamo dobre preduslove, kao što ih nijesmo imali dugo vremena, ali i pored svega toga se ništa ne pomjera“, kazao je Gusenbauer
0 komentar(a)
Eurozona, Foto: Shutterstock
Eurozona, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.01.2016. 13:41h

Kriza u Evropi još nije prevaziđena, ocijenio je bivši austrijski kancelar, Alfred Gusenbauer i dodao da je njemački kancelar Angela Merkel, koja je spriječila raspad EU, ostala dužna odgovor kako podstaći privredni rast.

On je rekao da je Merkel uspjela da, kada je riječ o grčkoj krizi, ujedini sve zemlje EU, ali da je time samo „kupljeno“ vrijeme, prenosi Capital.ba.

Gusenbauer smatra da je odlučujuće pitanje za čitavu Evropi kako zajednički ponovo doći do većeg privrednog rasta.

„Potrebno nam je više od dva odsto kako bi smanjili nezaposlenost. Od toga smo, međutim, mnogo udaljeni. Uz istorijsko niske cijene nafte, niske kamatne stope i povoljnom po izvoz odnosu eura prema dolaru imamo dobre preduslove, kao što ih nijesmo imali dugo vremena, ali i pored svega toga se ništa ne pomjera“, kazao je Gusenbauer.

On je dodao da su privatni ulagači uzdržani jer skoro sve države sprovode program štednje, umjesto investicija, što je, kako tvrdi, opasan začarani krug.

"Eurozona ima masivan problem deficita investicija", saopštio je Gusenbauer.

On smatra da je Merkel pozitivno uticala da se ne raspadne EU, ali da je ostala dužna recept za veći rast, što, prema njegovim riječima, nije kurs štednje.

Gusenbauer je kritikovao Merkel zbog njenih stavova u vezi izbjegličke krize, rekavši da je njena rečenica „to ćemo savladati“ izazvala prevelika očekivanja. On smatra i da bi i dalje trebalo primati osobe koje direktno dolaze iz ratom obuhvaćenih teritorija.

Gusenbauer je ocjenio da je dogovor o nuklearnom programu Irana, koji je postignut u Beču, bio najveći spoljnopolitički prestižni uspjeh Austrije posljednjih godina, ali da ne može procijeniti koliko dugo će trajati dok se i za to pitanje ne pronađe rješenje.

Kada je riječ o odnosu EU prema Turskoj, on je podsjetio da su jedini koji su na prvim linijama borbe protiv Islamske države Kurdi i da je nemoralno da se sada ostave po strani.

„Pored svog razumijevanja za potrebu boljih odnosa zbog izbjegličke krize EU ne smije da žrtvuje sudbinu Kurda zbog boljih odnosa sa Turskom“, poručio je Gusenbauer.

Što se EU tiče, on je saopštio da ne vjeruje da bi 2017. godine Marin Le Pen mogla biti predsjednik Francuske, objasnivši da su to pokazali i regionalni izbori prošle godine.

Gusenbauer smatra da su Britanci potrebni Uniji kao korektiv.

„Britanci će ostati u EU. Oni su veoma pragmatični i zbog toga će referendum o EU biti u korist Unije“, uvjeren je Gusenbauer.

Prema njegovim riječima, već sada je Evropa različtih brzina, od pristupanja euru do Šengenskog sporazuma.

„Ako se ne želi da Evropa stagnira i da se raspadne moraće u vezi aktuelnih otvorenih pitanja i u buduće jedna grupa da prednjači. To nije znak krize, već znak djelotvornosti“, zaključio je Gusenbauer.

Bonus video: