Zbog preuzimanja javnih medija, Poljska možda pod posebnim nadzorom EU

Poljska se još prije kontroverznih izmjena zakona o medijima kojima se oni prevode pod kontrolu države našla na dnevnom redu problema koje će 13. januara rješavati EK i to zbog sporne reforme Ustavnog suda koja je u praksi paralisala njegov rad
0 komentar(a)
Ginter Etinger, Foto: Reuters
Ginter Etinger, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2016. 09:26h

Evropski komesar Ginter Etinger zaprijetio je novoj poljskoj euroskeptičnoj vladi da će zbog kontroverznog zakona o javnim medijima Evropska komisija staviti Poljsku pod poseban nazor kao članicu u kojoj prijeti sistematska opasnost za pravnu državu.

"Mnogo govori u prilog tome da ćemo morati da pokrenemo mehanizam kontrole pravne države i stavimo Poljsku pod nadzor", kazao je Etinger u razgovoru koji danas objavljuje njemački list Frankfurter algemajne cajtung.

Zabrinutost njemačkog eurokomesara izazivaju prije svega izmjene poljskog zakona koji je 31. januara po ubrzanoj proceduri i na noćnim sjednicama usvojio poljski parlament.

Po tim izmjenama ministar državnog trezora dobija pravo da postavlja i smjenjuje direktore javnog TV i radio servisa i novinske agencije PAP i članove nadzornih organa prema svom nahođenju, bez konkursa i bez preciziranih razloga za smjenu.

Poljska se još prije kontroverznih izmjena zakona o medijima kojima se oni prevode pod kontrolu države našla na dnevnom redu problema koje će 13. januara rješavati EK i to zbog sporne reforme Ustavnog suda koja je u praksi paralisala njegov rad.

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker namjerava, prema pisanju nemačkog lista, da za Poljsku upotrijebi novi mehanizam koji važi od 2014. godine, a koji omogućava Briselu da stupi u konstruktivni dijalog sa članicom i zatraži izmjene ukoliko se u toj članici sistematski ugrožava pravna država.

Ukoliko dijalog ne urodi plodom, sljedeći potez je procedura protiv članice za kršenje osnovnih vrijednosti Evropske unije koja može da završi i oduzimanjem prava glasa u EU.

Zbog spornih izmjena zakona o medijima, prvog koraka koji javne medije treba da pretvori u institucije kulture sa misijom širenja patriotizma kod kuće i istorijske istine o Poljacima u svijetu, već su u znak protesta podnijeli ostavke direktori svih kanala javnog tv servisa TVP.

Poljski radio protestuje tako što na svom prvom programu emituje na svaki sat, na smjenu, jednom poljsku himnu, nakon toga nezvaničnu himnu EU - Betovenovu Odu radosti.

Bonus video: