Španija i Italija vraćaju staru slavu

To je najbrži tempo zapošljavanja otkako je Španija 2008. godine ušla u duboku recesiju
0 komentar(a)
nezaposlenost, Foto: Shutterstock
nezaposlenost, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.01.2016. 09:00h

Prodavnice u Španiji sada zapošljavaju istim tempom kao i prije krize, dok se poslovno povjerenje u Italiji takođe drži na dobrom nivou.

Prema podacima španske agencije za statistiku, zapošljavanje u maloprodajnom sektoru Španije je u novembru poraslo 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To je najbrži tempo zapošljavanja otkako je Španija 2008. godine ušla u duboku recesiju, prenosi Capital.ba.

U Italiji, najnoviji podaci ukazuju na blagi pad poslovnog povjerenja u decembru, ali je ono i dalje blizu nedavnog rekordnog nivoa.

Promet robe na malo u Španiji u novembru je porastao na godišnjem nivou 3,3 odsto, što je 16. uzastopni mjesec rasta, prema podacima nacionalne agencije za statistiku. Mnogi trgovci su uvjereni da će ova praznična sezona biti najbolja za poslovanje još od početka oporavka španske privrede.

Veća potrošnja domaćinstava u Španiji u prošloj godini, podstaknuta padom cijena nafte i smanjenjem poreza, pružila je podsticaj poslovanju španskih prodavnica i cjelokupnom ekonomskom rastu.

U trećem ovogodišnjem kvartalu, privreda Španije je porasla 0,8 odsto, dok je stopa rasta u Italiji bila nešto niža od očekivane, odnosno 0,2 odsto, prema zvaničnim podacima Eurostata.

Uprkos usporavanju, povjerenje među italijanskim preduzećima i potrošačima ostaje visoko, iako je poslovno povjerenje u decembru palo na 105,8 poena sa novembarskih 107,1 poena.

Povjerenje među potrošačima palo je na 117,6 poena sa rekordnog nivoa od 118,4 poena iz novembra.

Bonus video: