Protest protiv predsjednika: Direktori kanala poljske javne televizije dali ostavke

U znak neslaganja i da bi "upozorili sve slušaoce na prijetnju po slobodu govora i pluralizam", glavni program poljskog radija emituje od danas samo Odu radosti iz Devete simfonije Betovena i Mazurku Dabrovski
2 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2016. 20:06h

Direktori glavnih kanala poljske javne televizije "TVP" podnijeli su ostavke u znak protesta zbog kontroverznih medijskih zakona vladajuće desničarske partije Jaroslava Kačinjskog koja je posljednjeg dana u prošloj godini usvojio parlament u Varšavi.

Istovremeno, u znak neslaganja i da bi "upozorili sve slušaoce na prijetnju po slobodu govora i pluralizam", glavni program poljskog radija emituje od danas samo Odu radosti iz Devete simfonije Betovena i Mazurku Dabrovski, prenosi agencija Ansa.

Prema novim zakonima, sve nadležnosti za imenovanje direktora televizije TVP, Poljskog radija i novinske agencije PAP kao i članova njihovih nadzornih savjeta povjerene su ministru državnog trezora, a javni konkursi su ukinuti.

Ministar takođe može da ih smijeni po svojoj volji, jer su ukinuti precizni uslovi o smjenjivanju direktora.

Novi medijski zakoni u Poljskoj su usvojeni uprkos negodovanju evropskih novinarskih udruženja, Evropske komisije i OEBS-a.

Bonus video: