Rusija tužila Ukrajinu

Ukrajina, koja prima stranu finansijsku pomoć, u decembru je trebalo da otplati dug Rusiji, koja je 2013. godine dala tri milijarde dolara tadašnjem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču, smjenjenom na uličnim protestima
0 komentar(a)
Ukrajina, Rusija, Foto: Shutterstock.com
Ukrajina, Rusija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.01.2016. 07:57h

Rusko Ministarstvo finansija pokrenulo je krivični postupak protiv Ukrajine, nakon njenog odbijanja da otplati dug od oko tri milijarde dolara.

"Ministarstvo je pokrenulo krivični postupak protiv Ukrajine", navodi se u saopštenjutog Vladinog resora, bez drugih detalja, prenosi Capital.ba.

Ukrajina je 18. decembra saopštila da neće otplatiti dug od oko tri milijarde dolara Rusiji, uprkos prijetnjama o pokretanju postupka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je ranije da će to pitanje predati sudu ukoliko vlasti u Kijevu ne budu željele da vrate novac.

Ukrajina, koja prima stranu finansijsku pomoć, u decembru je trebalo da otplati dug Rusiji, koja je 2013. godine dala tri milijarde dolara tadašnjem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču, smjenjenom na uličnim protestima.

Sadašnje ukrajinske vlasti, koje smatraju da je u pitanju trgovinska transakcija, odbijaju da otplate dug ako Rusija ne prihvati da ga smanji 20 odsto kao ostali privatni kreditori. Rusija je odbila te uslove.

Bonus video: