Cijela Evropa Novu godinu dočekuje u strahu

Zebnjama u novogodišnjoj noći doprinijele su i ovonedjeljne evakuacije zbog dojave o bombi u tržnom centru nedaleko od Bazela
7 komentar(a)
doček Nove godine, Foto: Reuters
doček Nove godine, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2015. 13:34h

Novu 2016. godinu ljudi širom svijeta dočekuju pod sjenkom straha od terorističkih napada i uz pojačane mjere bezbjednosti, naročito u evropskim metropolama među kojima su neke iz opreza otkazale tradicionalne prigodne manifestacije.

Jedna od takvih je Pariz, čije su vlasti odlučile da otkažu spektakularni vatromet u novogodišnjoj noći, mada će javni doček na pariskim bulevarima i Jelisejskim poljima biti organizovan uprkos vanrednoj situaciji nakon prošlomjesečnih terorističkih napada na francusku prijestonicu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

U Moskvi će, takođe iz obazrivosti i bezbjednosnih razloga, prvi put biti zatvoren Crveni trg, tradicionalno mjesto okupljanja stanovnika ruske prijestonice i turista povodom dočeka nastupajuće godine.

Britanski mediji prenose da će trg biti zatvoren zbog straha od terorizma, dok ruski mediji navode da će se u centru Moskve pored Kremlja snimati novogodišnji koncert zbog čega će pristup imati samo određeni broj ljudi, sa propusnicama.

Strahovi su pojačani nakon što je u pucnjavi u turističkom mjestu u ruskoj oblasti sjevernog Kavkaza, u pokrajini Dagestan, najmanje jedna osoba ubijena, a 11 ranjeno, dok lokalne vlasti vjeruju da su napade izveli "ekstremisti oružane kriminalne grupe sveteći se ljudima koji uživaju u novogodišnjim proslavama".

Zebnjama u novogodišnjoj noći doprinijele su i ovonedjeljne evakuacije zbog dojave o bombi u tržnom centru nedaleko od Bazela.

U međuvremenu, belgijska policija uhapsila je dvije osobe u različitim djelovima zemlje u nedjelju i ponedjeljak, a obje su osumnjičene da su planirale napad na Brisel tokom novogodišnje večeri.

Istovremeno, iz Brisela je saopšteno da se otkazuje tradicionalni novogodišnji vatromet zbog prijetnji ekstremističkim napadima, a u skladu sa odlukom koju su gradske vlasti donijele poslije konsultacija sa vladom.

I turska policija je danas saopštila da je uhapsila dva muškarca u Ankari, pod sumnjom da su pripadnici Islamske države i da su planirali napad za doček Nove godine u jednom tržnom centru u Ankari.

Pojačane snage bezbjednosti, sa 1.500 čuvara reda, planirane su i u Beču, čije vlasti, i pored upozorenja od mogućih terorističkih napada, nisu odustale od održavanja "Novogodišnje trase", najvećeg dočeka Nove godine pod vedrim nebom, mada nisu isključile mogućnost otkazivanja.

Austrijska policija je prošle nedjelje saopštila da je niz evropskih prijestonica, uključujući Beč, dobio upozorenja od obavještajnih službi o mogućim teroristickim napadima uoči Nove godine, a koji bi mogli da budu izvedeni uz upotrebu vatrenog oružja i eksploziva.

Istovremeno, međunarodna koalicija koju predvode SAD nastavlja udare na Islamsku državu u Iraku i Siriji, a ni Rusija ne popušta u svojim vazdušnim operacijama protiv meta džihadističke organizacije na sirijskoj teritoriji.

S druge strane, Islamska drzava je u najnovijoj poruci u subotu saopštila da vazdušni udari Rusije, a ni akcije koalicije na čelu sa Vašingtonom, nisu uspjeli da je oslabe.

Bonus video: