Poljska: Dvojica tinejdžera odgovaraće zbog krađe sitnih predmeta u Aušvicu

"Prilikom pretresa nađeni su kod njih između ostalog djelovi mašinice za brijanje, komadići stakla sa lampi u barakama i dugmad", kazao je danas poljskoj televiziji TVN24 Bartoš Bartizel, portparol Muzeja bivšeg nacističkog logora
80 pregleda 0 komentar(a)
Aušvic, Foto: Reuters
Aušvic, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2015. 12:51h

Dvojica 17-godišnjih Britanaca odgovaraće pred poljskim sudom za krađu sitnih predmeta na terenu nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic Birkenau, na mjestu gdje su nekada bili magacini sa stvarima logoraša koji su završili u gasnim komorama, saopštilo je danas tužilaštvo u Osvjenćimu.

Dvojica mladića uhvaćeni su u junu kako kopaju zemlju i stavljaju neke sitnice u torbe.

"Prilikom pretresa nađeni su kod njih između ostalog djelovi mašinice za brijanje, komadići stakla sa lampi u barakama i dugmad", kazao je danas poljskoj televiziji TVN24 Bartoš Bartizel, portparol Muzeja bivšeg nacističkog logora u kojem su nacisti pobili najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja.

"Suvenire" su mladići skupljali na mjestu nekadašnjih magacina u kojima su njemački nacisti držali stvari oduzete pobijenim Jevrejima a vrlo često radnici Muzeja tu nalaze sitne lične predmete.

Mladići su prvo priznali krivicu i pristali dobrovoljno na kaznu, međutim, kada su se vratili u domovinu, po savjetu advokata, povukli su priznanje i sada tvrde da nijesu znali šta stavljaju u torbe, iako je cio teren tog logora muzejski prostor.

Optuženi su zato za krađu predmeta od posebnog značaja za kulturu za šta im prijeti do 10 godina zatvora i moraće da odgovaraju pred poljskim sudom.

U ranijim slučajevima krađa sitnih predmeta iz nekadašnjih magacina koje su nacisti , bježeći iz logora krajem rata, zapalili da unište dokaze i prikriju razmjere monstruoznog zločina poljski sudovi određivali su obično uslovno uz novčanu kaznu.

Prije četiri godine na godinu i četiri mjeseca zatvora uslovno i na novčanu kaznu od 1.000 eura osuđen je bračni par iz Izraela koji je na aerodromu u Krakovu uhvaćen sa torbom takvih "suvenira" koje su pokušali da prošvercuju iz Poljske.

Logor Aušvic njemački nacisti osnovali su 1940. godine kraj gradića Osvjenćim na jugu Poljske prvobitno kao logor za Poljake a kasnije su ga proširili i pretvorili u logor za masovno ubijanje Jevreja. To je bio najveći nacistički logor u okupiranoj Poljskoj i najveće stratište Jevreja.

Bonus video: