Više od 130 šumskih požara bjesni u Španiji

"Ovo ugrožava sadašnji i budući pejzaž Kantabrije," izjavio je predsjednik regionalne vlade
51 pregleda 1 komentar(a)
požari, Španija, Foto: Reuters
požari, Španija, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2015. 20:57h

Vatrogasci u Španiji bore se sa više od 130 šumskih požara za koje vlasti sumnjaju da su namjerno podmetnuti, a netipično visoke temperature za ovo doba godine i jak vjetar dodatno otežavaju situaciju.

Gotovo 400 vatrogasaca trudi se da ugasi 82 šumska požara u rijetko naseljenoj Kantabriji, saopštila je regionalna vlada.

U tom području tokom protekle nedjelje izgorjelo je najmanje 2.000 hektara "izuzetne ekološke vrijednosti", uglavnom u dva prirodna parka, prenosi AFP.

"Ovo ugrožava sadašnji i budući pejzaž Kantabrije," izjavio je predsjednik regionalne vlade Miguel Anhel Revilja pošto je posjetio jedno od mjesta požara.

On je rekakao da je 99 odsto požara namjerno izazvano. "Ima piromana, ljudi sa lošim namjerama koji koriste vremenske uslove kakvi ranije nijesu viđeni u Kantabriji, da podmeću požare," rekao je Revilja.

Kantabrija je od septembra imala malo kiše, a temperatura je u prosjeku bila 23 stepena Celzijusa. Snažan vjetar sa naletima i do 110 kilometara na sat dodatno raspiruje vatru i onemogućava upotrebu aviona za gašenje požara, dodao je on.

Nacionalna meterološka služba predviđa da će vjetar ostati jak, a temperature iznad prosjeka i u u narednihm danima.

Vojska je poslala 287 vojnika i 28 tankera sa vodom i najteže pogođena područja u blizini planinskog sela Barsena Major, saopštilo je Ministarstvo odbrane putem Tviter naloga.

Vlada u susjednoj Asturiji saopštila je da je u toj pokrajini gori 38 požara, od kojih su vatrogasci stavili pod kontrolu 31.

Još dva požara izbila su u Navari, na granici sa Francuskom.

U šumskim požarima za sada je poginula jedna osoba i to u Asturiji prošle nedjelje kada je srušio helikopter koji se borio sa vatrom, a u incidentu je izgubio život pilot.

Bonus video: